Изворни дејтон или референдум

Свакодневно јаукање, које се четврт вијека одвија по матрици Срби су криви за све, готово да се граничи са губитком здравог разума. Конзервативна бошњачка странка СДА и њен лидер Изетбеговић, дужи период ударају на стабилност државне заједнице БиХ, зато стално оптужују Републику Српску. Док су подјелили милионе за највеће крвнике, преко ”Фондације за пружање бранилачке популације”, пронашли су гријех у додјели државних новаца у износу од 1000 марака. Тако Бошњаци сматрају однос правичности и суживота.
Да не говоримо да је њихова најновија намера да поднесу апелацију уставном суду БиХ, за промену имена Републике Српске. То је њихова ранија жеља која је потенцирана, вјероватно охрабрени од ЦИА-е, МИ-6 и њихових амбасада да остваре додатни притисак на Републику Српску, да је тако удаље што више од Србије и ”малигнитета” Руске федерације и добију њену сагласност за улазак БиХ у НАТО пакт. Неки српски политичари овај захтев СДА називају провокацијом, међутим до сада, осим укидања ВРС, није било радикалнијег захтева у целом процесу развлашћивања Републике Српске. Морамо бити свесни да брисање имена Српска, значи да Срби више немају своје Републике. Лукаво и перфидно, нема шта. Да ли Изетбеговића и његову СДА не забрињава што нису формирани заједнички органи БиХ, ни после скоро три месеца, од протеклих октобарских избора, али их иритира што Република Српска живи и развија се скоро 30 година, што има своје српско име и дан републике.
У своје прљаве игре увлаче и нелегални уставни суд БиХ који нема право да мења ”Дејтон” али има право и обавезу да санкционише оне који не спроводе одлуке дејтонског споразума. Господине Изетбеговићу прочитај устав и видећеш да је Република Српска уставна категорија и да су твоји напори да у БИХ реализујеш ”бабову” исламску декларацију, јалов посао. Схвати, ако можеш због твоје патолошке мржње свега што је српско, да је по Дејтону БиХ заједница два ентитета и три народа и да је за све одлуке потребан њихов консензус. Одмах после изнијетог захтјева СДА за апелацијом пред уставним судом БиХ, председавајући представништва БиХ, господин Додик, је упутио позив свим српским парламентарним странкама за састанак. Састанку су се одазвали представници свих партија и показали потпуно јединство по питању одбране Републике Српске. Закључак заједничке изјаве је да ће народна скупштина Републике Српске донети одлуку о будућем статусу Републике Српске уколико уставни суд БиХ прихвати апелацију.
Многи званичници су осудили захтев Изебеговића за апелацијом, па чак и пробошњачки високи представник (Инзко) и дао изјаву да је иницијатива Изетбеговића неодговорна и контра продуктивна. Наравно изненађење, јер је ОХР неуставно и нелегитимно мјењао међународни уговор. Из овог политичког кичераја једино радује поновно пуно јединство српског народа и доношење скупштинске одлуке о статусу Републике Српске (руку на срце, то је требало давно учинити).
Без обзира да ли ће уставни суд БиХ прихватити или одбити апелацију, Срби морају извући поуку! Међународна заједница никада није хтјела да прихвати чињеницу како су Срби увијек били фактор стабилности и да смо разумни људи, да знамо шта хоћемо, а шта нећемо. Зато је наравно, уколико и даље буде свакодневих бошњачких опструкција, неопходно бити спреман за расписивање референдума о издвајању Републике Српске из државне заједнице БиХ. Ми имамо повјерење у стаменост предсједника предсједништва БиХ господина Додика, јер ће Срби коначно имати прилику да Брисел чује стварно стање односа унутар три конституивна народа државне заједнице БиХ.

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача