Избор или фарса?

Данас су избори у Борачкој организацији Републике Српске, први након шест и кусур година!? Наравно све је могуће у државној заједници БХ, гдје федерација уз помоћ послушника има за циљ да Републику Српску уруше и то са онима који су је стварали или да то бар тако изгледа, јер садашњи руководиоци БОРС-а, част изузецима, су давно престали бринути о стварању, очувању и њеној будућности, без утицаја ментора. Зато је идеалан тренутак рећи једну истину, ко је тај ментор или чије утицај пресудан, када је у питању предсједник ”бораца”.

БОРС је постао политички офарбан СДС-овом темељном бојом, која је заснована на енормном трошењу новаца, прибављању привилигеја и за себе и за своје породице, а да се за то време оптужују други! Како објаснити трошење озбиљних пара, без усвојеног финансијског плана, нити усвајања извјештаја о претходном утрошку средстава од стране садашњег предсједника, као нити једног извјештаја о његовом раду. Једини задатак је био осмислити и спровести у дјело, долазак послушних делегата који би изабрали господина Савчића за још један мандат. Иако једино Скупштина има право да заказује изборну сједницу, ову задњу је самовољно помјерио Савчић, зато што није скупио довољан број оних који трпе његову самовољу или нису имали прилику да упознају дотичног са његовим моралним квалитетима, а не како он сам каже зато што нижи нивои нису провели своје обавезе. Да ли ће неко бити одговоран за то или зато што БОРС готово ништа не спроводи у дијело од програмских начела? Жељели смо неколико пута да појаснимо да нико па ни Скупштина неке организације нема право да мјења статутарне обавезе и да их спроводи у дјело. У свим нормалним организацијама, када та организација није у стању да спроведе одређене активности мјења и чланове скупштине и предсједника са радним тијелом. У БОРС-у њен придсједник каже да су закључци таквог тијела, измишљотина! Наравно БХ творевина је управо полигон гдје је основни друштвено политички постулат постало властито тумачење права, правде и закона. Умјесто да БОРС буде истински бастион за борбу против начела у којима је једини циљ нестанак Републике Српске, напротив, он је готово на исти начин почео да дјелује, не водећи рачуна ни о коме ни о чему, сем о интересу мале групе која је окупљена око Савчића. За задњих шест година је било више оснивања удружења која имају и новинарску дефиницију Удружења проистекла из одбрамбено-отаџбиског рата, него за претходиних двадесет. Разлог је врло једноставан, дошло се у позицију да није могуће остварити нити једно право које је дефинисано Законом, а тиче се БОРС-а, да оно није узурпирано или доведено у своју супротност.

Да ли неко зна колико чланова има БОРС?

Зашто било коју активност или захтјев, а у интересу је борачке популације, која је дошла од неке друге организације, БОРС није подржао? Због сујете или због задатка да разједини српски корпус?

Начин како се садашњи предсјеник БОРС-а понаша, показало је обиљежавање дана 65. Заштиног моторизованог пука ВРС. Кроз ту јединицу је прошло преко 5000 часних момака, а на прослави 50-так. Шта мислите зашто? Та катерогија момака, који су били регрути и војници на редовном одслужењу војног рока од 92 до 95 је најгоре прошла у свим подјелама и доношењу закона која су дефинисала њихова права. Сем што су били онда када је требало, нема их нигдје! Од њиховог ратног команданта смо чули да су били најелитнији, најмлађи, па се запитасмо зашто у позицији у којој се налази шест година не уради било шта за ту генерацију? Поуздано знамо да многи имају проблема са локалним органима БОРС-а, по многим питањима. Оно што знамо је да су и овај пут као и много пута до сада злоупотребљени, али овај пут у предизборну трку предсједника БОРС-а. Поред незнања елементарних стројевих радњи која нам је демонстрирано, поставило се питање да ли је и у БОРС-у само 1% активних чланова, који су у функцији манипулације остатка случајно преживјелих.

За крај смо оставили одговор на питање о истини и ментору, господина Савчића, бар овог последњег, мада му је основна ”врлина” у животу била да веома брзо мјења и мишљења и шефове. Задњих пар година једини човјек са којим није имао мимоилажења је Драган Мектић. Називао га је ратним другом, пријатељем, а у сврси подршке његовом политичком дјеловању, мада заједно нигдје и никада нису били близу један другог у рату, мада су сад у моди прекројене верзије и ратних другова и јунака. Мада су делегати пажљиво бирани, изборна комисија, дневни ред и све остало, постоје дани када се деси нешто ненадано. Обично кажемо за такве дане о догађаје Божије провиђење, можда се и данас једно деси! За Борачку организацију Невесиња имамо једну молбу. Да остану достојанствени, као што су били у рату и да остану при свом предлогу за предсједника, а не да се пред само гласање одрекну тог права, без обзира на исход гласања! У противном, Ви господо борци, ако желите сви колективно у политику сарајевске ”елите” са Мектићем, Комшићем, Изетбеговићем, нека Вам је са срећом.

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача