„Политичко“ неутралисање програмске платформе СДА

Сада озваничена и објављена декларација одавно је усвојена и у примјени од стране СДА, Сарајевске чаршије и већине бошњачког народа. После Дејтона а по доласку високог представника уз помоћ међународне заједнице, почеле су активности на стварању услова за остварење и реализацију сада објављене декларације СДА. Стварање полазне основе и услова за потпуну реализацију СДА декларације, до сада је реализовано уз помоћ неуставног „уставног“ суда БиХ, високог представника, дјела међународне заједнице и на жалост, појединих Срба. Све одузете пренадлежности Срба од изворног Дејтона су у циљу реализације, сада јавне декларације. Програмски садржај декларације СДА и Сарајевске чаршије није никакво изненађење и откровење, већ је за анализу и изненађење шта је проузроковало да се јавно и дрско, циљеви објаве кроз политичку декларацију СДА. Највеће заслуге за огољевање намјера Бакира, сарајевске чаршије, већине Бошњака и њихових партија, има српски народ који је препознао опасности по Републику Српску која је скривана кроз лажни суживот, кооперативност, давања предности економији, евроинтеграцијама а са циљем да се „власи не досјете“. Државотворни, мудри и политички зрео српски народ, дао је одговор на демократским изборима, дајући повјерење Милораду Додику, његовој партији и коалицији, процјенивши и вјерујући да ће храбро и политички зрело стати у одбрану Републике Српске, без које за Србе нема економије, а да не говоримо о праву, правди, обичајима, писму и култури. Његовим доласком у предсједништво БиХ и немогућност доношења штетних одлука по Републику Српску, могућност спречавања истих у представничком дому и дому народа од стране делегата СНСД-а и њихових коалиционих партија, учинио је нервозним, натјерао на грешке и разобличио намјере дјела међународне заједнице и Бакира. Намјера да се у Савезу министара задрже „необавјештени“ и подобни Срби пада у воду, због немања већине у представничком и дому народа.

Други важан фактор који је изазвао нервозу и прављење ове грешке је снажно уздизање Србије, вођене предсједником Вучићем, по свим параметрима од економије, инфраструктуре, вањске политике па и војно јачање. Шлаг на торту Бакирове нервозе, је однос предсједника Србије господина Вучића и господина Додика, члана предсједништва БиХ и Лидера највеће партије у Републици Српској, као и однос влада и институција Србије и Републике Српске које су у братском односу. Економски ојачана и оснажена Србија као никад до сада брине и помаже Србима, ма гдје били, па и у Републици Српској, помажући јој да економски буде стабилна са изграђеном инфраструктуром и у сваком погледу, одрживом и функционалном.

Трећи важан фактор који чини сарајевску чаршију нервозном су, убрзане геополитичке промјене и однос снага у свјету као и немогућност високог представника у БиХ да намеће одлуке. Све ово је дио узрока што се жури Бакиру и следбеницима да доносе и објелодане овакву декларацију и покушавајући остварити своје циљеве пресијом, пријетњом ратом и политичком кризом са надом у помоћ српских непријатеља. Српски народ је поново на испиту. Потребно је да је чврст, храбар, политички мудар и саборан, да у миру политички очува остварено у одбрамбено отаџбинском рату. Не смију се поновити историјске грешке Срба да изгубе остварено, нејединством, подаништвом, појединим склоностима вазалству, сујетама и личним краткотрајним интересима. Посебна опасност је потурање грађанске опције, заостала југоносталгичност код дијела Срба, срамежљиво истицање националног интереса због дуготрајног комунизма од кога су највише били инфицирани Срби. У тим слабостима непријатељ тражи пролаз и нејединство. Посебно треба бити опрезан кад се обиљежава антифашизам (који треба радити), да се не враћају идеје комунизма и те идеологије (које чине неке партије и појединци да би добили те гласаче) која је погубна по српски народ. Српски антифашизам, отпор и жртве једном је искориштен од несрба и комунистичке партије, што за навјек треба вратити српском народу, а не идеологији комунизма која нас је скупо коштала. Дуги низ година неки српски политичари, дилетантски из непознатих разлога, бошњачке активности, акције, изјаве и друго стидљиво коментаришемо, минимизирамо, потцјењујемо и обично преводимо у дневно политичке активности и употребе, што је опасно и неодговорно а посебно ако се од Срба чују различита тумачења. Ево Бакир нам баци на сто, истјеран из „политичке јазбине“ политичку платформу са основним трајним циљем у елиминасању Републике Српске, нашег права, писма и културе. Желимо да српски одговор буде саборан и јединствен, са циљем неутралисања „политичке“ програмске платформе СДА.

Без сумње, сјеме је бачено код Бошњака и платформа ће у неком облику и снази остати трајан њихов циљ, а да ли ће до њене реализације икад доћи, зависи од нас Срба. Нећемо давати савјете и приједлоге како то неутралисати јер нисмо за то изабрани, обавјештени и политички мјеродавни да то радимо, и позивамо друге који за то нису изабрани да то не чине. Предлажемо да то са пуним повјерењем и саборно препустимо институцијама Републике Српске на челу са Милорадом Додиком (јер то рече народ на изборима), и уз пуну вјеру да ће нам у тој политичкој борби помоћи и Србија са предјседником Вучићем, који се држи својих дејтонских обавеза Србије као потписнице и гаранта Дејтонског уговора. Сматрамо да лидери Републике Српске и Србије Додик и Вучић имају и политичко знање, мудрост и довољно патриотизма и храбрости да то ураде.

Ми као удружење позивамо да свако ради свој посао што најбоље знају, а политичаре да активно и у пуном капацитету и приоритету активности што често није случај, спроводе политику институција Републике Српске. Додатне активности неопходне су и код институција задужених за безбједност српског народа и полигонске активности замјене активностима на терену у ово смутно вријеме.

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача