ЗАКОН О ЗАШТИТИ ДЕЈТОНСКОГ МИРОВНОГ СПОРАЗУМА!

Мировни преговори у Дејтону, без изричитих увјеравања у етничку подијелу власти на главне три етничке групе, не би ни почели, а камоли да би били закључени. Двоентитеску структуру од три конституивна народа као претпоставку која је већ у самом старту представљала компромис за Србе и Хрвате из БиХ, а за Бошњаке незадовољство, је дефинисала појединости које су филигрански прецизно воделе у минимум могућег.

Наравно, бошњачко незадовољство је изабрало метод да свој ратни пут претвори у политички циљ СДА, који се може сажети у једну реченицу, а то је унитарна држава „грађана” исламске вјероисповјести. То је подразумјевало непоштивање дејтонске структуре државне заједнице БиХ, па се кренуло, са дијелом међународне заједнице, у низ незаконитих и ван уставних дјеловања. Под Уставом БиХ сматрамо децентрализовани систем који је написан у Анексу 4. ДМС, а не никако неке креаутуре који су произведене ван цивилизацијским дјеловањем Високих представника у коме је истицана његова доминација, првенствено на судовима, па и на свему битном за функционисање државе.

Започело се двоструким аршинима за ратне злочине гдје су политичари СДА заштићени од истрага за ратне злочине, чак и када су докази у супротно неумољиви, до те мјере да је дискриминација српских жртава ратног злочина постала неподношљива. Насупрот тога Срби су осуђивани за наводне ратне злочине и када су били хиљадама километара далеко од мјеста дешавања. СДА је направила својим дјеловањем од БиХ, базу за тероризам о коме говори цијели свијет. Наравно све оно што се може набрајати било би предугачко, зато је потребно апострофирати кључну ствар. Никакво дијеловање Бошњака не би било могуће да нема субверзивног дјеловања уцјењених политичара српске националности. Готово је немогуће објаснити како је Шаровић гласао против Универзитета у Републици Српској. Мислимо да је овај гест одузео сваки легимитет СДС-у и ПДП-у, који су сједили на сједници нелегалног Савјета министара, када је доношена одлука о акредитацијама за Високо образовање. Ова врста политичког дјеловања и овакве појаве не могу више пролазити некажњено. Они донесу одлуку и ником ништа, сутра се појави неко нови и каже па то је донешена одлука!?

Пошто се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског споразума легитимним политичким и правним средствима предлажемо да се донесе Закон о заштити ДМС, са посебним акцентом на казнени дио који ће се одности на политичаре који се бирају на територији Републике Српске. Циљ овога закона мора бити да се уклоне стране судије Уставног суда, реформише Суд, Тужилаштво БиХ и ВСТС и да се спријечи свако дјеловање против интереса Републике Српске и урушавања Дејтонског мировног споразума. Шта мислите да се донесе поменути Закон, па да се ретроактивно примјењује као што је пракса Суда БиХ? Наравно, ово је само мала дигресија на немогућност живљења у НЕ фукционалној држави.

Република Српска је нешто зашто су жртвовани животи и никаква намјера ни СДА за њен нестанак, ни оних који си изгубили контакт са реалношћу да то могу занемарити, а нажалост учествују у томе, неће проћи. Нема нико право да својим дјеловањем обесмисли оно што смо створили сви заједно у одбрамбено отаџбинском рату, па ни они којима су сарајевске фотеље залијепљене за задњицу. Поставља се питање да ли је могуће да Вам је битнија функција директора СИПЕ, од српског интереса? Република Српска је самоодржива и једина функционише према политици европских интеграција и пракси ЕУ, ма колико то исламским фундаменталистима било несхватљиво. Ваше идеје како ћете прекинути демократски процес избора су утопија. Право одбијања пута у НАТО нам нико неће одузети! Због тога је неопходно истаћи досљедност српског члана предсједништва БиХ господина Милорада Додика, на изузетној досљедности по овоме питању. Напомињемо онима који су унутар владајуће коалиције, да је неопходно сваки пут и у сваком моменту показивати досљедност у праћењу идеје предсједника Додика, пошто имамо осјећај да појединци нису спремни да се одрекну свог комфора.

Скупштина Републике Српске има обавезу да покаже јединство, одлучност и храброст и својом одлуком прекине пут који води у кошмар цијелу БХ, већ напротив, потребно је показати како нас интересује просперитет и боља будућност. Република Српска је изнад сваког од нас појединачно!

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача