Свако ко истински воли Републику Српску

Свако ко истински воли Републику Српску, а присуствовао је прослави 9.јануара, Дана државности, могао је осјетити невјероватан набој части и поноса због припадности Српском народу. Народу који је уз велику жртву у одбрамбено отаџбинском рату извојевао историјску побиједу и успио да себи и својим потомцима створи државу у којој може слободно живјети и уживати у својој православној вјери. Гледајући свечаности прославе Дана Републике, могла се видјети оприједељеност миру и суживоту са осталим народима који живе равноправно са српским, али и одлучност да се сачува идентитет српске државе и идентитет православља и српског народа на просторима тешко стечене, слободне, Републике Српске.

Посматрајући велики број младих људи који нису били ни рођени у вријеме стварања Републике Српске а који са великим поштовањем и са великом љубављу прослављају Дан државности и који природно учествују у њеном очувању буди осјећај коначне победе. Међутим, сви заједно уз подршку институција, морамо показати снажну вољу и уложити огромне напоре да се настави едукација младих како би знали на коликим жртвама почива Република Српска и колику светињу морамо, односно морају, бранити.

Поредећи празник РС са ситуацијом у Црној Гори, још једном се јасно показује да "српско питање" прелази границе Србије. Институције Српске, за разлику од Црногорских, су још један пут јасно показале окренутост ка Матици Србији, али и одлучност да очувају Српски идентитет и Православавље у својој држави. Српском народу је кроз историју увијек било потребно "отрежњење" , па се надамо да су напади на СПЦ у Црној Гори освијестили успавани део српског бића Његошевске Црне Горе ,баш као што је 1992 .за народ Српске било проглашење Исламске државе. У њиховој борби сав српски народ, јединствено, мора дијеловати и супротставити се евроамеричкој цивилизацији која у потпуности жели инсталирати свој империјализам и наметнути нови Свијетски поредак.У овим империјалистичким плановима у вријеме велике глобалне поделе Српски народ се, по ко зна који пут у историји, налази на бранику одбране српског идентитета и на бранику одбране СПЦ као вијековног духовног вође народа. Ове глобалистичке подијеле нам указују да никада није било битније да сачувамо јединство и саборно кренемо, односно, наставимо борбу очувања свог постојања на својим вијековним огњиштима.

Историјски гледано Република Српска је млада држава, али Српски народ је још, од средњег века на територији БиХ живео и посматрао као једну од својих земаља. Република Српска је сада и међународно призната држава исписана крвавом, не тако далеком, историјом а која нас обавезује да тековине борбе које су омогућиле да славимо двадесет осми рођендан слободне Републике Српске негујемо уз обавезу да је преносимо на покољења!

Живјела Република Српска!

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача