БАШОБОЗЛУКИЦА

Увијек када видим неког набјеђеног интелектуалца који је студирао негдје поред Харварда или Сорбоне и још понегдје, како би изгледало да су били на овим престижним универзитетским установама, те да испред имена потпишу скраћеницу mr.sc. сјетим се једне приче коју су испричала два Мостарца, која је истине ради причана у Новом Саду и тиче се експерта или како су подно Вележа говорили, експертска кења, сам би га Бог знао зашто. Један, који је важио за перспективног и други, који се јединствено интересовао за дневни профит, ваљајући конвертибилне валуте, су сретали разне ликове који си били заинтересовани за бољи курс. Сваки од њих је имао своју клијентелу и различит стаж у заједничком послу, како и у рату, наравно обрнуто пропорцијалан. Један је дезертирао са неком хуманитарном помоћи и са парама другог, који је цијепао линију негдје подно Трескавице, те започео нови живот у Новом Саду.

По завршетку рата су се нашли у Српској Атини. Паре које је однио са ратишта биле су заједнички оснивачки улог, наравно без камата, у еминетној покретној фирми, са девизом „најбоља роба је лова“. Циљ пројекта по студији изводљивости је у закључку гласио, паре се не троше, док не зарадимо да направимо фарму негдје у Херцеговини, а најбоље је да то буде у Гацку. Плаћати рекет полицији, инспекторима и опасним момцима. Ред, рад и дисциплина, и вјерује се ратном ветерану јер ”хуманитарац” се није вратио у заказаном времену `92. и не може му се вјеровати, а и није комуникативан. Успјех загарантован! Једино што је хуманитарца чинило препознатљивим су његова гуслања без гусала и гудала, те идеја о квалитетном бољем животу, који је био све извеснији након вечерњег обрачуна. Док се није појавио извјесни Дамир са визит картом која је почињала мр.сц. Два Херцеговца су наравно ”шатро” имала пуно земљака исте наобразбе и нису се превише импресионирала титулом magister scientiae, опет ”шатро”. Онда, не лажи враже, магистар науке је почео да се шупа са два ратно-нератна друга и да им предлаже уносније варијанте бизниса, које су неминовно имале боље студије изводљивости у којима се план разликовао од првобитне варијанте. Као прво паре су требале да се троше, фарма аут, уложити у себе и подићи наобразбу на виши ниво, брзо и без муке. Такав тренд. Први мјесеци су прошли у опијености љепоте живљења и свега нечега што ћемо сада прескочити. До тада зарађени новац су уложили у диплому хуманитарца, а ветеран на футошку пијацу ваљати девизе. Дани су пролазили, а експерт се све мање појављивао. Док један дан ветеран не упита хуманитарца, који је са својом дипломом наумио да се враћа родној груди и политички ангажује, шта се дешава са магистром? Несигуран одговор је пробудио сумњу. Ветеран је затражио да се направи обрачун и да ће он сам рјешавати своје захтјеве. Настао је проблем када је хуманитарац рекао да је велика количина новца код експерта и да га нема неколико дана. Даље се звиждуће. Ветеран је тукао хуманитарца док га интервента полиција није одвела у Суд, који га је транспортовао у Сремску Митровицу, јер како су причали замало и судија није добио по глави. Док је био на издржавању казне и он је почео да гусла без гусала. Хуманитарац се, кажу добро обавјештени бави успјешно политиком, а понекад се, кажу исти, у његевој сфери утицаја појави и експерт mr.sc. Мени текст гусларске пјесме никада није био баш најјаснији, али можда неком јесте. Ево изговараног текста:

Нико не зна шта су муке тешке, док не прође Трескавицу пјешке.
Нити ико знаде шта научна кења спрема, док похлепа њена некажњено дријема.
Зато нека браци умре кења јер ми нешто са експертиma спрема.
Данас сам им шака допануо а све су прилике у тој борби сам пропануо.
Људска биједа ми чапру стрже, док народу не прода треху што може брже.


Наравоученије:
1) Експерт је зајебао у животу све што му је дошло под руке
2) Ко те је зајебао у рату не вјеруј ми никад
3) Ако немаш поштеног брацу, обавезно нађи експертску кењу
4) Гусле увијек дођу на крају


Ликови из приче и данашњег живота су се због низа коинцинденција нашли заједно, и најљепше би било написати да су измишљени, али нажалост нису. Можда је сила за испирање мозга заборавила пре пројектног задатка неколико чињеница које ћу написати. Па тако основна ствар у припреми за реализацију одређених пословних подухвата и пројеката подразумјева приступању израде различитих студија и елабората, како би се приказали основни елементи намјераваног подухвата и пружила подлога различитим субјектима за одлучивање о учешћу у реализацији пројекта, уз обавезу чувања пословне тајне.

Пошто они не разумију много чега, оно што мене занима је како господа долазе до података који су пословна тајна и да ли су свјесни колико елемента кривичног дијела има у њиховим писанијима. Да не говоримо о томе како кршне Херцеговце описију као бескичмењаке и запитамо се како никоме није дозлогрдила оволика количина негација свега оног што нас је некада красило.

Гатачки новинарски башабозлук или како би еуропејски родно равноправно, српски, правилно било, башабозлукица, са пар креираних експерата који су најплаћени сарадници Ал Џазире сматрају да зарад екологије, Херцеговина треба да поскапа од глади. Неписменост која ствара сумњу ко је субјекат тј. ко анализира и ко је описно коректан, да ли је студија или већ нешто друго, није ништа на спрам сумње колика је сумња у оно шта су студирали аналитичари. Постулат зашто би ми уопште нешто радили, када ће нам странци дати пара да одемо са своје земље, укрштен са аксиомом да на овим просторима не смије и не може бити Срба. Зато што ће ови који су планирани да дођу овде, њоме боље управљати! Како ово подсјећа на ону чувену, гатачког начелника, боље не радити него нешто погријешити. Која је како мени изгледа изашла из истог пера башобозлукице. Наравно сада у изборној години морамо заборавит да је расвјета у граду постављена посред пута, за разлику од оне у селу Кључу, која је перфето и по прописима европским.

Да ли су експертске кење узеле у обзир да у друштевној економској анализи нису узети у обзир утицај потенцијалних штета на здравље, јер технологија која треба да се угради 100% је безбедна по здравље људи. Наравно то никога и не интересује поготово не баба курану и неког бјелосвјетског дилбера, довољно је рећи да они говоре језиком аргумената, без емоција и да сви они који мисле о егзистенцији треба да мисле о ономе што експерти говоре и знају. Како описати фејсбук петиције о бризи за комшијама, која је еволуирала од оне ”Нека комшији цркни крава” до ”Нека комшије скапају, ако је од њих не треба ни нама”. Да ли је реалан податак како Терма производи губитке, колика количина мржње је потребна да се не погледа финансијски извјештај који је предат Апиф-у и оплете по родној груди своје дјеце.

Веома је јасна порука која се може извести из скупе представе, лоших глумаца, а она гласи: Ревитализација постојеће електране под руководством СДС је једино рјешење, који ће довести до краја приче о мрском СНСД-у. Онда ће ТЕРМА давати новце умјесто лијепих странаца, по списку гуслара хуманитарца! Наравно биће и која марка за научне кење, као и за башобозлукицу.

Извор: Експлицитно
Аутор: Брана Црнковић