ПОЗИВ НА ЈЕДИНСТВО

Убрзана дешавања на политичкој сцени Републике Српске почесто нас остављју у недоумици да ли се нешто подузело или не и какав је резултат појединих иницијатива. Тако је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, 13.октобра 2017.године поднио Информацију о ратној прошлости судија и тужилаца који су под јурисдикцијом Високог судског и тужилачког савијета БХ. Зашто избјегавамо да кажемо истину, јер је прича о Суду и Тужилаштву, не може се започети без утврђивања чињеница у којима су потврђује континуитет рада Војног Суда и Тужилаштва Армије БиХ и ратног Министарства унутрашнјих послова до данашњег дана. Да ли познајете неког војног тужиоца ВРС који ради у Тужилаштвоу БХ, док су сви тужиоци и судије Армије БиХ присутни, без обзира што су процесуирали и пресуђивали невероватне ствари на штету Срба. Да ли постоји икаква разлика између дјеловања АИД-а и садашње СИПе или између ратног Суда и Тужилаштва у Сарајеву, Зеници, Мостару,Тузли и Горажду и садашњег Суда и Тужилаштва БХ? Током ратног периода предмет њиховог интересовања су били искључиво Срби, односно они су могли бити суђени и пресуђивани, а Бошњаци нису одговарали за најтежа кривична дијела нити их је неко процесуирао. Наравно поједине нису ни судили већ селективно убијали и бацали по сметљиштима или јамама, а да то и данас никога не интересује. Зато је подношење ове Иницијативе изврсна прилика да подузмемо нешто јединствено ако је то уопште могуће. Удружење „ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“ позива све носиоце јавних функиција у Републици Српској да јавно подрже следеће закључке:

1. Подржавамо достављање Информације о ратним судијама и тужиоцима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Високом судском и тужилачком савјету БиХ;
2. Од високог судског и тужилачког савјета БХ се тражи да се о овој Информацији изјасни по хитном поступку и с тим у вези да предузме све одговарајуће и законом прописане кораке како би се у потпуности разјаснили наводи из Информације;
3. Од Високог судског и тужилачког савјета БиХ се тражи да разријеши ратне судије и тужиоце, који су дискриминисали Србе у рату, те да се понове поступци свим лицима у којима су све судије и тужиоци били укључени у те предмете.

И за крај порука ВСТС на којој ћемо инсистирати: „ Ако то не учините сматраћемо Вас саучесницима у поновном убиству и понижењу наших мученика и бораца, а побринућемо се да са вашим именима буде упозната српска јавност“.

Одбор оснивача
Удружење „ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“