СВЕТИ САВА СРБЕ ВОЛИ И ЗА ЊИХ СЕ БОГУ МОЛИ

СВЕТИ САВА СРБЕ ВОЛИ И ЗА ЊИХ СЕ БОГУ МОЛИ

Пише: Пуковник Миленко Лаловић

Благодарни учитељу мој,

На великој сам муци, са осјећањем личне части и пожељне дужности, да бесједим о Теби, великом Богоугоднику, нашем Светитељу. На муци, јер није лако пронаћи ријечи које ће продријети у срж Твоје мисли, дјела и хтијења. Као рабу божијем, причињена ми је велика част да добијем прилику за бесједу о Теби, узорнику свих времена и путеводитељу српског православног корпуса. Као официр, имам и осјећање дужности да зборим о Твојој благотворности утемељивача српске духовности и творца српске државности, и са сазнањем да сам у рововима својих бораца налазио Твоју икону, у чије име су се заклињали и чију су молитву призивали у помоћ за спас голих им живота у рату.

Фреска Светсог Саве у Краљевој цркви Манастира Студеница

Ријетки су људи који се одричу царске славе и дворског уживања замјењујући их за доживотно сиромаштво и манастирску послушност. Ријетко ко оставља власт и моћ овога свијета и одлази да бос по камењу гази док другу браћу служи, а на мучење земаљско позива чак и свога оца. Красећи се богослужењем и постом представљаш најбољи примјер у одрицању свега овоземаљског ради задобијања живота вјечног.

Нико се није толико мелемски упио у народну душу и свијест и постао интимна духовна храна свих покољења. Нико није остварио такву духовну везу са народом којег је духовно просвјећивао и прожимао му свијест. Мисионарски си походио многе крајеве, поучавао, исцјељивао, савјетовао, духовно просвјећивао. Твоју националну ширину поштовали су и уважавали и представници других вјера. Такав светитељски лик народ је овјековјечио у својим причама и пјесмама приказујући Те као свог учитеља, путовођу, савјетника, духовника, испосника, дипломату и државника. Овјековјечио Те је и у храму у част Твоју, са пуно љубави, вјере, поштовања, али и захвалности што си нас предводио и што то и даље чиниш. А Ти, бринући о своме народу на жртву му приносиш своју огромну духовну личност и свој овоземаљски живот.

Манастир Милешева

Задивљујуће су Ти заслуге на црквеном, политичком, књижевном и просвјетитељском плану за Србију и српски народ. Заједно са оцем Симеоном завршаваш зидање манастира Хиландар, који постаје средиште културног и духовног живота Срба. Код добијања самосталности цркве и очувања независности српске државе, поред високог степена интелигенције, красише Те толеранција, попустљивост и пристанак на компромисе.

Постао си први српски књижевник и просвјетитељ рода српскога, државник и дипломата и поглавар - први архиепископ Српске православне цркве. Благотворност Твог рада твори Светосавље, најчвршће морално узглавље и једино духовно здравље. Словиш за врховног српског свеца који Србе увијек враћаше са странпутица на православни, светосавски пут.

Историјска наука цијени да си, свети Саво, на националном плану постигао највише што се у датим историјским околностима могло постићи.

Штап Св.Саве-манастир Св.Тројица, Пљевља

Синан-паша Те спаљује на Врачару мислећи да ће Ти сваки траг затријети. Но, Твој дух не јењава већ и даље живи у српском народу и бескомпромисно брани српство и православље. Зато и јесам намјеран обратити се Теби, свети Оче наш, наш највећи заступниче пред Божијим престолом. Обратићу Ти се молитвом из нашег свакодневног, мукотрпног и паћеничког живота. Живота у коме се врло лако одричемо Христа и продајемо “вјеру за вечеру”.

 

Манастир Студеница икона Светог Саве у манстиру


Бесмртни великану, помози молитви мојој да осјетимо зрачак правде Божије у овом мноштву неправде и безакоња. Данас се вјера не види у мноштву невјере, узорнике смо заборавили, па чак и замијенили неким новим идолима који на све личе само не на Србе светитеље. Клањамо се парама, хороскопу, врачарама и гатарама свих боја, сектама, алкохолу, дроги, риалитијима, безбожницима. Постајемо народ ђавољи умјесто народ Божији. Услиши, премилостиви, мољење за моју браћу и сестре и освјести нас од огња страдања да засијамо као народ Бога живога. Учини да будемо достојни сљедбеници својих предака, у њиховом чојству и јунаштву, у висини њихова дуготрпљења и мудрости, у висини њихова крста и слободе. Буди наш узор јер си прије нас прошао Божију провјеру.

Светитељу бесмртни, Теби се човјекољубивом молим из земаљске плакаонице, да нађемо своју светосавску душу. Подари опрост, опрости нам подјеле наше, све наше завађености и омразе, раздоре, туге, неслоге, све што си хтио искоријенити. Благосиљај нас Твојом милостивом руком, праштај нам грешке и давај нам наду. Учврсти нам вјеру и одагнај нам бол. Ми, Твоји сљедбеници, ми морамо сами градити свој живот, на путу којим си нас Ти усмјерио и свјетлост нам даровао.

Храм Светог Саве на Врачару

Прими, свети Саво, молитву моју, молитву раба твојега, да васкрсне хришћански живот. Учио си нас да је Србин Србин само онда кад хришћански мисли и живи. Свети Саво, Родитељу и Путеводитељу, помози силом молитве Твоје, да изађемо из тунела мрака и невиђења, из бездани безбоштва. Освјести нас и поврати Богу и себи. Учини да се покајемо, отријезнимо, стијеснимо, провриједнимо, опаметимо, окадимо...

Свети Саво, Угодниче Божији, благослови дјела српског војника, његово оружје, његову борбу за крст часни и слободу златну. Оснажи га у вјери и у љубави. Даруј браниоце отачаства да своје непријатеље истином задобију и истрајном вјером побјеђују, јер ако нема праведне борбе за слободу и истину, бомбама и другим оружјем се непријатељ не побјеђује, већ ражешћује.

Свети Саво, мили светитељу, који стојиш пред живим Господом, не замјери, моли Господа Исуса Христа за људе Отачаства Твојега. Закрили нас, покажи нам пут, јер Ти си живот и свјетлост свијету и са Тобом се не лута и не умире. Са Тобом се живи вјечно. Амин!

Твој смјерни слуга, пуковник у пензији
Савов Миленко Лаловић

Споменик Светом Сави испред храма на Врачару