генерал Родољуб Анђић

У Београду, 30.01.2016.године у организацији Удружења "РС-ЧАСТ ОТАЏБИНЕ" оргнизиван скуп на тему: Безбедоносни изазови пред Републиком Српском са посебним освртом на однос према референдуму(има) и деловање БОРС-а у процесу(де)стабилизације РС

Родољуб Анђић:

Тема: Циљ и повод окупљања, ставови и позив на одлучност и јединство

Циљ и повод нашег данашњег окупљања је првенствено позив на јединство свих чиниоца у Републици Српској! Наше удружење, је основано, не зато што је имало неке политичке амбиције или намеру за неко користољубље, већ само зато што му је у првом плану увек био интерес Републике Српске. Од почетка смо сматрали и били увек чврстог става да се мора бити јасан, гласан, одлучан и благовремен у препознавању и дефинисању процеса који се тичу опстанка Републике Српске.

И када смо први пут пре две године пожелели и покушали да зауставимо ерозију борачке организације, сматрали смо да је кључна ствар враћање храбрих и часних људи са часним намерама у БОРС. Сматрали смо да једини наш дуг који као доказани ратни команданти можемо да имамо данас је дуг према борцима, даљој одбрани отаџбине и да иза свих патриотских снага мора да стоји српски национални интерес.

Сматрамо да никад не смемо одустати од пута српског домаћина, српског ратника и српског хероја, а тај пут мора бити осликан у одговорности, мудрости, одлучности, вери, снази и љубави. Пошто смо одговорни људи морамо увек и изнова да преиспитујемо своје ставове како би доносили исправне одлуке искључиво у најбољем српском националном интересу. Зато данашњи сусрет има за циљ да код Вас, наших сабораца и оданих ратних другова ставимо наше личне ставове на преиспитивање. Желимо да нас саслушате и потом искрено одговорите и кажете свој став према кључним питањима и нашим судовима о тренутном односу руководства БОРС-а према актуелном референдуму и будућим референдумима и наш став о укупном деловању и проблемима са руководством БОРС-а у овим турбулентним временима.

По нашем мишљењу једини легитиман и на крају логичан следбеник пута војске Републиек Српске може бити само БОРС. Јер као што знамо војска Републике Српске је створена по вољи народа да спроводи на терену скупштинске одлуке легално изабраног руководства. Кроз многе тешке и славне битке на војнички частан начин остварила је велику победу уз јединство српског корпуса на просторима леве обале Дрине.

Стога сматрамо да борачка популација мора бити корективни фактор како власти тако и самог БОРС-а, како би били сигурни да ће вечно бити сачуване вредности које су нашом победом изборене. Такође желимо да подвучемо питање - зашто се српском народу оспорава легитимно изражавање воље кроз регерендум? Себични интереси великих сила геополитичке тежње и међународни сукоби већ деценијама доводе до непоштовања међународног права и примене двоструких стандарда, а на терену се унапред зна ко су „добри“, а ко „лоши“ момци,а ко су „демократски“ а ко „аутократски“ лидери.

Велики изазови пред српским народом траже хомогенизацију народа око власти, како би иста била у стању да одлучно и храбро спроведе зацртане циљеве у очувању српских интереса. Све што има за циљ да нас дестабилизује, ослаби, подели односно распарча на најситније делове користећи сва средства од дозвољених до најпрљавијих, најопаснијих и најразорнијих мора бити раскринкано, јавно прозвано уз наш одлучан став да се боримо свим средствима против тога.

Оно на шта треба да ставимо посебан акценат, избегавајући свако политичко срставање су перфидне игре до јучерашњих сабораца и колега који су и даље деклеративно највећи борци за Републику Српску. А у суштини знате врло добро да раде свим средствима једино у свом личном интересу и/или дестабилизације свих сегмената Републике Српске. Зато је наш први задатак да будемо одлучни, јединствени и да се пред овим опасним изазовима хомогенизујемо и као народ и као БОРС.

И да дамо јасну, гласну и олслучну подршку референдуму и свим другим референдумима и одлукама у прилог суверености, у овим тешким и нестабилним међународним приликама. Зашто? Зато што ћемо кроз референдум ојачати Републику Српску јер ћемо вратити надлежности које нам припадају и нашу дејтонским споразумом загарантовану позицију. Време нам није савезник, догађаји пред нама ће се убрзавати и не смијемо нипошто дозволити да будемо неодлучни, изненађени и затечени, као што нам на жалост сувише пута десило кроз историју.

Драган Јосиповић:

Тема: БОРС је крвљу и животима створио Републику Српску

генерал Драган Јосиповић

Иако смо као удружење по проценама председника БОРС-а, минорни, узимам себи за право да нешто прокоментаришем, јер право да носим звање борца сам стекао у борби и не могу ми га одузети због неподобности, али мe могу орочити.

БОРС је облик удруживања, организације од посебног значаја и као таква живи у структури РС, односно има одређена права и обавезе према онима које представља, јер за то ужива одређена финансијска средства и бенефите или ти погодности.

Борци, они који то стварно јесу, су своје статусе остварили на основу учешћа у борби, без обзира на тадашњу политичку опредељеност, ни садашњим политичким убеђењем тај статус не могу да изгубе. Ово наглашавам због тога јер руководство БОРС-а ванполитичким и неутралним ставом може да сарађује са државним органима, а то му је и намена да обезбеди системска права за све чланове или одређене групе. У супротном опредељењем за једну опцију долази до блокаде рада, а у оквиру организације до поларизације и фракција и свима је добро осим борцима. Уместо реализације имамо намерне опструкције, монологе, монодраме, а од дела ништа. Сматрам да председник БОРС-а показује наклоност према савезу за промене што као човек свакако има право, али као председник БОРС-а, немa.

Овакво стање ишчекивања, некаквих промена нас већ деценију и по држи у ситуацији „статус кво“. Прво смо очекивали, да човек од ауторитета и борац и саборац реши репове великог броја бораца, неком од метода и анулира бироктатске заврзламе. Вероватно уз два сведока симпатизери са дистанце и дезертери су могли постати, а неки јесу постали функционире у БОРС-у, на различитим организацијиским нивоима, а посебно нижим. Тако да се стално позива на документе, статус, закон итд. Кога су они писали, а не неко трећи и као да је то препрека и свето слово које не може да се измени.

БОРС је крвљу и животима створио Републику Српску, уз уважавање људи који су почели и осмислили борбу српског народа. Борци Републике Српске су након одбране, проглашени за агресоре иако смо бранили кућне прагове. У послератном периоду застрашивани, програњани и омаловажавани. Међутим то је снага која је изнедрила ову државу и поново ће је бранити. Управо због тога треба бити чврст и јасан у реаговањима која су од круцијалног значаја за континуитет Републике Српске, а руководство БОРС-а се млако или никако оглашавало по тим питањима. Зашто, добићемо политички минус, ми нисмо политичка партија ми смо савест Републике Српске. БОРС се морао огласити:

- по питању реферндума о судтсву, јер судови у БиХ постоје само да би се људи застрашили и продали имања у бесцење и напустили кућне прагове да би се ослабиле функције органа Републике Српске, а њена територија била ловно газдинство за СИПА-у, а Бога ми и фехабије;

- по питању покушаја економског потчињавања (кроз формирање заједничких инвестиционих фондова);

- по питању двоструких аршина у односу према Републици Српској и Федерацији и у односу права Републике Српске и права на Косову;

- по питању прекорачења, овлаштења међународних фактора у БиХ;

- по питању одузимање дејтонских права и покушај гашења функција Републике Српске кроз српске представнике у заједничким органима;

- сматрам да је срамота колико смо мало учинили за добровољце у ВРС, живе, а посебно погинуле;

- о члановима борачке који су социјални случајеви, они или чланови њихових породица ;

- питање бораца против којих се води поступак и сужњи који се налазе по белосветским казанатима. Нефер је флоскула да: „ Ко је крив, нека одговара“. То су наши саборци које знамо ко су и како су се борили, а ми све што урадимо је некакав „ад хок“ или изнуђен потез.

Колико сам видео, годинама уназад бироктатија БОРС-а је развила метод да се зна како и зашто не може, али никако како се нешто може урадити. Хиљаду је судбина свака је тешка и чемерна, ни једна иста у јаду и тузи. То није нимало лако ни једноставно, али размислити о томе да ли смо кадри треба пре него што се ухвати коло.

Чини ми се да су се господа у БОРС-у мало занела, високу су и нас не виде, мали смо иако не слушамо нећемо добити милостињу. Господо не бива то тако. Ви сте наши преставници, а не како ви то видите ваши поданици, не постојите ви само због себе.

На крају, очигледно да се у Републици Српској ради о глави. Ментори су исти, методи увежбани и усавршени у Либији, Сирији, Украјини: неко је тиранин, неко је ратни злочинац, а неко је лопов. Важно је да је свако поред сваког живио хаос, а просветљени и преображени ће нас учити и водити у светлу будућност вазала, то ваљда носимо у генима, јер морамо схватити да је најважније определити се да је кивно све што је српско. И кад нестану они што не дају Републику Српску шта онда, опет неки Брисел (то је због оног брисати Републику Српску са мапе и из сећања.) Где ћемо онда, нема више места за избеглице све је попуњено.

Част отаџбине нема цену, створена је животима њених најбољих синова и кћери.

ЗАКЉУЧЦИ са скупа који је организовало УДРУЖЕЊЕ „РС-ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“ на тему:

Безбедносни изазови пред Републиком Српском са посебним освртом на однос према рефередуму(има) РС и деловање БОРС-а у процесу (де)стабилизације РС

1.) Јавни позив на национално јединство свих носиоца власти и опозиције као и свих институција, организација и народа зарад очувања стабилности Републике Српске у политичко-безбедносним изазовима пред којима се држава налази.

2.) Снажна подршка расписивању, одржавању и спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, као и свих других референдума који буду расписани у циљу враћања одузетих ентитетских надлежности, и свих тема које воде јачању суверенитета Р.Српске

3.) Јединствено, активно, одлучно и кординирано деловање комплетне борачке популације у земљи и дијаспори у циљу подршке носиоцима државне власти зарад одлучне одбране суверенитета Републике Српске а тиме и свих њених иснтитуција, где спада и БОРС

4.) Ослучна и непоколебљива подрушка институцији председника Републике Српске и свим активностима Председника које воде одбрани и јачању суверенитета РС

5.) Приступити изради Закона и правилника о правима бораца, ратних војиних инвалида и породица погинулих, водећи рачауна да се новим законом адекватно заштите и унапреде права бораца и РВИ

6.) Израдити статут Борачке организације, водећи рачуна о избору председника мјесних и општинских одбора, при чему би руководиоци општинских организација били и руководиоци БОРС-а

7.) Проширити и интензивирати сарадњу борачке популације, борачких, РВИ и других званичних институција са свим добронамерним, часним, родољубивим и патриотским организацијама који се залажу за очување и јачање Републике Српске и права и заштиту бораца

Београд, 30.01.2016.године