САБОРНОСТ ЈЕ КОРЕКТИВ

Улазећи у 2021, неопходно је барем поменути процесе који у континуитету трају на српској земљи на Балканском полустрву, готово четири стотине година, а које су требали бити завршени србоцидом у другом свјетском рату. Међутим методологија фашистоидних идеологија нацизма је у пуном замаху на простору БХ државне заједнице.

Дејтонски мировни споразум Анекс 4. Устав БиХ у преамбули каже:”Полазећи од поштовања људског достојанства, слободе и једнакости...и поштени поступци доводе до мирних односа у плуралистичком друштву”. Када прочитате само почетак преамбуле и направите лагани пресјек дневних наслова, намеће се закључак да је БХ немогућа и неодржива државна заједница. Свака озбиљна анализа доводи до закључак да ако не дође до озбиљних промјена, које ће подрзумјевати поштовање онога што је написано у Уставу, БХ је боље да се што пре раздружи, јер хаос који се свакодневно производи је више неприхватљив. Какво је људско достојанство и слобода у питању када нижеразредне дипломате, дају себи за право да свакодневно нарушавју изборну вољу народа у републици Српској. На задњим општим изборима догодила се невјероватна ствар. Политичка парија предвођена Милорадом Додиком је освојила 78% одборничких клупа у Републици Српској. Подразумјева се да је до нових избора мир и стабилност политичког дјеловања обезбјеђена. Да у свим земљама свијета, сем у БиХ! Потребно је пронаћи пар неартикулисаних ликова и машинерија креће, па зар је некога брига за једнакост у коју се сви заклињу. Тих пар протува је упознато на веома волшебан начин да сиве еминенције западних центара моћи могу све и да нема потребе за бригом, јер они све што нажао ураде, урадити ће својим сународницима. Наравно, уз издашну потрошњу новаца које никада нису имали прилику да зааде на поштен и легалан начин. Зато у прољеће, јуриш на своје сународнике! За то време лаж и превара на пијадестал.

Поједини сматрају да је израз ” фашистоидна идеологија нацизма” претјеран. Да ли сте заборавили Гебелсов израз стототину пута поновљена лаж, постаје истина? Зато смо чули стотину пута о ”скандалу са иконом”, а само пар пута упит из кабинета Њ.Е. предсједника предсједништва у коме се тражи да Украјина достави која врста националног блага јој недостаје, где је то заведено и којим међународним институцијама је пријављено то отуђење. Нарвно тога нема! Потребно је размислити о два детеља. Икона и реакција не медијски наслов. Икона као један од симбола православља је идеална за спин мајсторе. Уједно показује ”малу вриједност” духовности које она производи, јер је предмет неког кривичног дијела. Којег, не знамо и врло вјероватно нећемо ни сазнати, пошто то, наравно, и није. Кога ће то бити брига, за мјесец дана? Битно је да то задовољава личну потребу за унижавањем стварних вриједности овога друштва. Без обзира шта мислите и чему се надате, цио свијет је Милорада Додика прихватио као озбиљног државника и због тога бјелосвјетски хоштаплери, заједно са нашим протувам раде ово што раде. Још је битније да је читав спин произведен због непровјереног новинског наслова. Само је у БХ судкој пракси да тужиоци дају налог за покретање поступака, на основу блебетања и шкрабања полуписмених новинара. Наравно, сви ми смо се нагледали разних турбуленција које су неки јако скупо плаћали.

”Када станемо да од људи и догађаја око себе очекујемо много више него што они могу да нам дају, то је увек почетак немира и нереда у нашем животу, а и често знак блиског пада”, писао је Андрић. Не очекујмо да нам мали људи, а велика блебетала и велика шкрабала, чине велике ствари. Довољно је их игнорисати, а окренути се себи и својим постулатима који чине истинске вриједности српског рода. Они кији желе да Срби, као и остали хришћани нестану из БиХ, искључиво рачунају на наше слабости и на нас саме, због чега је потребно окренути нови лист заједништва и саборности. Према онима на које ”ини из сјенки” рачунају, потребно је припремити репресију, па ако ништа друго, онда према њиховом џепу, јер је он за њих најбитнији и најважнији.

Да ли се неко запитао како су и зашто квази патриоте заобишле вијест о политичком етаблирању Срба у Мостару. Након тридест година Срби у граду на Нертеви су поставили српску заставу испред својих имена и ушли у Градску скупштину. Није потребан никакав коментар. Све што је добро и похвално, а српско је, њих не интересује, само лаж и унижавање, јер су они мјерило вриједности које треба да нас одведе у нестанак. Насупрот њих и њихових славља, због болести, овај текст завршавамо са искреном честитком Мостарским србима, за боље сутра, предсједнику брзо оздрављење, са жељом да 29-годишњицу Републике Српске дочекамо у добром расположењу, спремнији него икада за очување Републике Српске. Саборност је коректив за издају и све недобронамјерне према српском роду!

Свака птица своме јату лети,

Свако тежи своме брату,

Својим братом тугу блажи, У свом јату срећу тражи,

А куд тебе носи крило,

Издајицо срам те било!

Ј.Ј.Змај

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача