ОДЈЕЦИ ЗАКЉУЧАКА НСРС

У стварању и животу Републике Српске НСРС је имала кључну улогу. Скупштина је у рату и миру доносила животне одлуке које су поштовале све политичке странке у Републици Српској јер су значиле живот и опстанак. Сједница скупштине на којој су разматрани закључци о статусу високог представника и ОХР-а у БиХ, је прошла, а узнемирени духови се не смирују. Напади на господина Додика су жестоки од лидера опозиционих партија у Републици Српској и Срба који су добровољно остали у ФБиХ. Лидери странака кажу да има важнијих питања о којима треба договарати, важнијих и од опстанка Републике Српске а „Срби” из Федералног Сарајева се упињу да докажу како нису издајници, оптужујући српског члана председништва да свесно провоцира међународну заједницу како би му увела санкције. Врло интелигентно, нема шта. Домаћи „плаћеници” кажу да је то „још једна у низу јефтиних популистичких представа.” Ми сматрамо да је иступ господина Додика патриотски покушај да се легално заустави даљи суноврат Републике Српске, у чему га свесрдно подржавамо.

Србомрсци из окружења и неофашисти из Европске Уније непрекидно нападају и председника Србије господина Вучића, политичара и државника кога поштује већина светских лидера јер је своју земљу извукао из беде и очаја у који су је довели ванпарламентарни опозиционари док су били на власти. Пљачкали су је и извршавали наређења страних ментора а на штету властите државе и народа. У задње време појачани су напади на Србију и господина Вучића од стране М.Ђукановића и његових пријатеља и криминалаца. Оптужују господина Вучића да је организовао неуспели атентат на владику Јоаникија и познатог тајкуна Давидовића-Даку. Као деманти на ову лаж, навешћемо изјаву владике који је био мета напада „тадашње власти у Црној Гори су наручиле атентат и то ће кад тад истрага потврдити”. Напади на српске лидере су све учесталији јер не могу да поднесу српске успехе и што српске државе нису више за подкусуривање и што се сви Срби ма где живели, осећају поносно зато што су Срби.

Република Српска јесте држава али није терет свога народа како каже високи представник. Највећи терет српском народу, већи и од епидемије Ковид, су високи предствник и ОХР. Високи представник кога нема у Дејтонском споразуму, који се не спомиње ни у уставу БиХ , је бонским овлашћењима добио извршну улогу у БиХ. До сада је увек деловао једнострано у корист Бошњачке стране и увек на штету српског народа и Републике Српске. Морамо се супротставити високом преставнику и ОХР –у и показати да нам те институције нису потребне. Срби су за изворни Дејтон а не за онај који је потпуно изменио високи представник.

Да би смо успели у својим намерама, морамо заборавити сукобе и бити јединствени по овом најзначајнијем питању за Србе. Посебно морамо бити јединствени у скупштини а у нашим наступима се морамо ослободити сервилности. Наша вредност је у нашем јединству. Закључке које смо изгласали у скупштини морамо поштовати. Спречити свако политиканство када су у питању витални интереси нашег народа. Расколи и нејединство у НСРС нам у овом тренутку нису потребни. Одлуке скупштине морамо реализовати јер тиме поштујемо институционалност скупштине. Рат је завршен пре двадесет пет година а све одлуке у БиХ доносио је високи представник и увек против српских интереса питамо се до када ће БиХ бити протекторат. Морамо осудити бонска овлашћења и тражити хитно окончање протектората и високог представника. Верујемо у снагу институција Републике Српске и сигурни смо да високи преставник неће успети у свом плану и неће поново понижавати српски народ. У вези закључака о статусу високог представника, Срби су добили експресно саопштење наших „пријатеља” у коме су Француска, Немачка, Италија, В.Британија и САД дале своје мишљење: „опредељујемо се за територијални интегритет и фундаменталну структуру БиХ, као јединствене суверене државе са два ентитета који немају право на одцепљење од БиХ.” У даљем тексту позивају институције власти на реформе и саопштавају да ће и даље пружати подршку високом представнику и ЕУФОР. Истичу кључну улогу високог представника у спровођењу Дејтона а ми додајемо и у стварању исламске државе у складу са програмом СДА и Б.Изетбеговића. Из овог саопштења се види ко руши дејтонски споразум. Завршићемо овај текст са закључком, да је крајње време да Република Српска преузме одговорност за властити развој у складу са изворним дејтонским споразумом. А ако то не буде било у скорије време треба почети преговоре о мирном разлазу и референдуму.

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача