ИЗ САРАЈЕВСКЕ КУХИЊЕ: ” ОТВОРЕНИ ПОЗИВ ЕКТРЕМИСТИМА НА ЛОВ НА ЉУДЕ!”

Позив на јавни линч уз додатно спиновање јавности против легендарних ратних команданата, у функцији наставка специјалног рата против Републике Српске


За Част Отаџбине пише: Др Драган Петровић*    Текст који је објавио босанки портал www.staff.ba представља нови отворен позив на линч доказаних српских ратних команданата - ствараоца Републике Српске, и на жалост, јасне намере оних који овако нешто пишу, чији су јавни ставови, али и монструозна дела на терену добро познати широм света где су присутни војска, или идеологија ИСИЛ-а тј ДАЕШ-a. Тако, на жалост, не изненађује ни ово ново писање које речи претвара у оружје, од стране познатог исламистичког сајта, чији оснивач и главни уредник са поносом истиче, да је током рата, био припадник злогласног одреда ”Ел Муџахид”.

    Република Српска је створена и међународно призната у борби целокупног српског народа бивше СР Босне и Херцеговине 1992-1995 за свој опстанак а потом и своју државу, при чему су положене хиљаде жртава. Решењима у Дејтону, Република Српска је заправо постала де факто суверена држава, а потпуна независност, којој плебисцитарно тежи практично целокупно њено становништво, је одгођена, превасходно због решења тзв. Бадинтерове комисије, која је инсистирала на очувању републичких међуграница, које би сада постале и међудржавне, што је највише погађало и погађа српски народ. Међутим, у ове две деценије након Дејтона, решења Бадинтерове комисије су тешко повређена управо на рачун Србије признавањем од дела међународног фактора, заправо пре свега већине западних земаља и неких исламских, независности - фантомске творевине Косова.

    Са друге стране, управо је Дејтонски споразум, као гарант мира на подручју Босне и Херцеговине повређен више пута, а најдрастичније 2005. године када су тадашњи високи представник ”међународни Британац” Педи Ешдаун, и његов заменик Ралф Грегоријан, отели војску Републици Српској и пребацили је као надлежност на заједничка тела БиХ, увели одређене граничне инструменте на нивоу БиХ, као и полицију СИПА, поред и даљег егзистирања суверених ентитетских полиција које је задржала (на срећу) и Република Српска.

    Последњих неколико месеци, током појачаног притиска структура из Сарајева, али и дела нама доброг познатог међународног фактора, на руководство и саму Републику Српску, приметне су повећане активности управо СИПЕ на откривању (након готово четврт века) наводних злочина против човечности, које су опет наводно, починили појединци, углавном из редова српске националности, и на територији Републике Српске. Са друге стране СИПА није реаговала (или крајње непропорционално реагује) када су у питању очигледне фундаменталистичке и про-терористичке реакције и активности из подручја Муслиманско-хрватске федерације, чак и самог Сарајева.

    Оно што изненађује, и што се више не може разумом, нити било којим оправдањем објаснити, је понашање правосудних и безбедносних органа БиХ . Ако је за код оног дела извршних органа Федерације БиХ које чине припадници муслиманског народа, и даље присутна жеља за прикривањем и минимизирањем погубног ефекта вахабистичке идеологије која је захватила целу БиХ, као и њених ”резултата” који су довели до масовног одласка грађана БиХ у редове терористичког ИСИЛ-а, и последично, невољних али издатих десетина међународних потерница због дела терроризма, дакле ако је донекле тај део пасивне политике могао до данас бити објашњен (иако је цео свет бар декларативно данас у борби против међународног тероризма), оно што никако не разумемо, је понашање званичних органа БиХ, које воде представници српског народа.

    Конкретно, поставља се питање зашто ово дозвољавају, и зашто не раде свој посао – најодговоринији, по овлашћењеима, по функцијама, по надлежности и по уставу БиХ - министар безбедности Драган Мектић, и директор СИПЕ (Државне агенције за истраге и заштиту) Перица Станић, обојица припадници српског народа.

    Данас, када се све безбедносне службе света боре против исламистичког екстремизма обезбеђујући обавештајну, техничку и сваку другу подршку, посебно мањим службама и земљама, попут БиХ која је посебно угрожена од међународног тероризма и екстремне вахабистичке идеологије - стварајући им тиме услове да своју законску и уставну обавезу спроводу у дела - просто је несхватљиво да припадници српског народа на челу два најважнија и законом овлаштена заједничка органа БиХ, дозвољавају овакво радикално деловање са фактичким позивом на цивилно хапшење, или чак убиство њихових дојучерашњих сабораца, другова, и ратних команданта.

    Не можемо а да се не запитамо да ли је у питању отворено сврставање на једну страну у сукобима опозиције са владајућом странком на релацији СДС – СНСД, или можда нешто још горе, да су такве радње односно нерадње у функцији дестабилизације Републике Српске, што је несумљиво жеља доброг дела исте те међународне заједнице, која за ивршиоце радова увек има обавештајно-безбедносне службе. На жалост, ефикасност њиховог учинка на терену постаје још већа, ако уз себе за дела на штету сопственог народа, ангажују припаднике истог. Не тако давна историја, аргументовано је показала, да су Срби са својима лидерима и руководиоцима на разним позицијама, имали много негативних искуства.

    Оно што очекујемо од наших дојучершњих сабораца, који су данас на челу Министартва БиХ и агенције СИПА, је, да покажу да су изнад било какве дневне политике, да су у стању да се одупру сваком притиску и спречавањима да спроведу своје обавезе, кад је у питању борба против тероризма. једнако као кад је отворени позив на јавни ”линч” грађана у питању, без обзира које су они националности. Нека нас својим делима разувере да су наша размишљања неоправдана, и за исто ћемо им, као и сав српски народ бити захвални, јер наш једини интерес је стабилна и просперитетна Република Српска!

Београд, 26.фебруара 2015. Године

* Др Драган Петровић, виши научни сарадник београдског института за међународну политику и привреду, писац многих стручних књига, и експерт за међународе односе и геополитику , члан Извршног Одбора удружења РС ЧАСТ ОТАЏБИНЕ