Борачка организација Републике Српске

Борачка организација Републике Српске

Отворено писмо руководству БОРС-а

Удружење „РС-Част Отабине“ из Београда које окупља официре војске и полиције Републике Српске, те представнике цивилних структура власти који су стварали Републику Српску, овим путем се обраћа руководству БОРС-а и борачкој организацији у цјелини, због непринципијелних ставова и нечињења - односно неиспуњавања основне улоге БОРС-а, а то је заштита права бораца у Републици Српској.

Као учесници рата и припадници БОРС-а, а и једни од предлагача данашњег руководства осећамо се позваним да Вам се обратимо са следећим питањима:
1. Зашто БОРС нема јасан став по питању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ?
2. Зашто БОРС није на челу борбе за решавање питања неоправданих хапшења, неправедних пресуда и система присиле и застрашивања својих чланова - Бораца РС?
3. Зашто се све реакције БОРС-а своде на све ређа, штура и сувопарна саопштења и уложене протесте?
4. Зашто руководство БОРС-а све више личи на потпарола политичке партије и својим радом уноси раздор међу своје чланство?

Због тога, од руководства БОРС-а захтјевамо хитно:
- Да се да јасна и недвосмислена подршка одлуци о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ и да се на сваки начин помогне његовом спровођењу.
- Да се ангажовањем БОРС-а онемогући одустајање од ове идеје која једино може да спречи даља понижења бораца, њихових породица, а кроз то и цјелокупног српског народа у РС и БиХ.
- Да се од противника идеје референдума захтева да изађу са својом платформом решавања овог по нама тренутно најважнијег питања заштите слободе и части бораца који су створили Републику Српску и која је дужна да стане у њихову одбрану и заштити их.
- Да се ради на подизању свести и на успостављању борачког и народног јединства а на одбацивању сваког наметања негативног осећања због било каквог доприноса стварању РС.

Подржавамо постхумна одликовања и имамо посебан пијетет за све Хероје Отаџбине, али зато данас тражимо слободан живот и права за њихову живу браћу и породице. Република Српска је настала на јединству свеколиког српског корпуса. То немамо право да заборавимо, поготово не Борачка организација РС!

Београд, 19.11.2015.године

УДРУЖЕЊЕ „РС – ЧАСТ ОТАЏБИНE“