ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО ЈАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Поштовани народе српски,

Износимо Вам овим путем јавни став у име ваших сабораца - ратних старјешина разних нивоа, од комаданата корпуса, преко команданата бригада и батаљона, до команданата одреда војске и полиције. Кроз наше досадашње окупљање и радно дружење трудили смо се да одговорно баштинимо највредније тековине уграђене у стварање Републике Српске, и на сваки начин помогнемо својој држави. Сматрамо да је велика част служити отаџбини и у добру и у злу, па смо зато и дали поносан назив нашем удружењу: ЧАСТ ОТАЏБИНЕ.

Сви ми носимо терет времена и пролазимо дужи период кроз разне друштвене и личне проблеме и искушења, али то ниједног тернутка није удаљило нашу пажњу или умањило бригу о Рeпублици Српској. Њено опстајање је гарант слободе нашег народа, а жртве борбе за њено стварање чини достојним остварено дјело.

Пратимо и критички и аналитички однос државе према борцима који су бранили свој народ и омеђили њену територију. Са посебном пажњом пратимо однос институција државе према породицама погинулих, несталих и рањених сабораца. Није довољно добро и никада неће бити доста урађено према тим категоријама у односу на жртву коју су дали за отаџбину. Али, исто тако морамо бити искрени и истаћи оно што је држава добро урадила према тим категоријама. Посебно истичемо задовољство што су породице погинулих и наши ратни инвалиди у већини стамбено збринути. Иако нисмо задовољни примањима бораца и инвалида с надом да ће се временом увећавати, изражавамо задовољство што се углавном редовно исплаћују надокнаде и одржава континуитет. Исто тако незадовољни смо темпом запошљавања дјеце погинулих и демобилисаних бораца па очекујемо да ће државни органи повећати надзор у спровођењу закона и пратећих уредби о запошљавању истих. Очекујемо да они који не примјењују те законе буду сакционисани и кажњени.

Да би се предлагали нови закони и уредбе о правима бораца, сматрамо да је неопходно урадити регистар бораца. За неке аномалије и недостатке сматрамо у дијелу одговорним и БОРС који даје себи за право да буде једина и ексклузивна борачка организација са свим правима јавно омаложавајућу велики број часних, одговорних и продуктивних легално признатих и формираних удружења и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. Од БОРС-а смо очекивали већи учинак на конкретним активностима везаним за статус, права и регистар бораца, а много мање учешће појединаца и челника у политичким активностима. Из тог разлога позивамо те поједнице, који су се нашли у руководећим органима БОРС-а, да иступе из тих органа и пређу у сферу политике, а своја места уступе борцима који су спремни на бескомпромисну борбу за изналажење решења кроз институције РС. Посебно би истакли незаинтерсеваност свих чинилаца БОРС-а као и власти у дијелу помоћи лажно оптуженим борцима, кроз чије суђење се ретроактивно примењују закони, а после пресуда доживљавају тортуре у казаматима.

Ми вјерујемо у своју РС, у њене институције и сигурни смо да ће њеним даљим јачањем и побројани проблеми нестати. У том циљу сви смо дужни да дамо свој допринос томе . Развијајмо демократију, дијалог, саборност и јединство, а тиме маркирајмо проблеме да исте решавамо кроз институције РС. Нема нико право ни споља ни изнутра да омаловажава наше институције и наше легално изабране представнике. Воља народа мора да се поштује, а народ нек на изборима изражава своју вољу.

Ми, војници, у рату и миру, знамо шта даје снагу колектива, од државе, до војне формације. Највећа снага је јединство у извршењу одлука које успостављају државни органи. Ми се у рату нисмо питали ко је председник, ко је у Влади и Скупштини, јер их је све бирао народ а ми смо без оклевања примали и извршавали наређења.

Највеће тековине наше борбе су одбрана српског народа и створена Република Српска. Знате ли зашто смо успјели? Ево да то кажемо, са жељом да те ријечи стално понављамо и држимо у свијести: Успјели смо јер се нисмо подјелили! Успјели смо јер није било четника и партизана! Успјели смо јер није Србин пуцао на Србина! Све те наше врлине које су дале резултате, неко доведе данас у питање! Сви ми као звијери осјећамо ту опасност и сами себи одредисмо радну мобилизацију и кренусмо у свакодневно радно дружење а све у циљу да би се раскринкали они које раде да окрену Србе на Србе.

Ми знамо квалитетно прикупити податке, извршити анализу и проценити стање. Знамо и маркирати носиоце таквих активности. Успели смо у томе а и даље ћемо то чинити, долазећи до нових сазнања. Све њих знамо по имену, али их овде нећемо наводити. Знамо где и како раде, које методе примењују, знамо Србе који нажалост уђоше у тај „строј“. Ти исти Срби користе све тешкоће у којима је данас наш народ у овом тешком времену пуном регионалних и глобалних безбедносних изазова и исти дезоријентишу. Наши непријатељи припремаше, избираше и једно вријеме ставише у стање мировања а сада активираше пробране Србе да заваде свој народ! Како их пробраше? Неке као затворенике уцјенише, прикривши њихова кривична дијела, а неке придобише за Јудине сребрењаке. Исте упозоравамо да су препознати, и да одмах одустану од својих намјера да не дирају три светиње:

1)Републику Српску,
2) Јединство српског народа
3) Институције Републике Српске


Знамо за тајне собе у којима се одвијају превратничке активности и раде штабови, у Срајеву, Лукавици, Сокоцу... Позивамо их све да се врате у уставни поредак држећи се уставних начела и Дејтонског споразума. Шта значи позив на протесте са паролом: „Ослободимо Српску“?! Је ли то ратни поклич? Чији је? Од кога да ослободимо Српску? Да ли мислите од наших представника у институцијама и легалне власти? Коме да је предамо? Да не мислите можда Бакиру и заједничким институцијама? Упозоравамо Вас, оканите се тих глупости!

Народ, иако данас веома тешко живи, зна добро шта је слобода јер смо одувјек били слободарски и државотворан народ. Ви, креатори оваквог слогана, да ли сте Ви издајници, кукавице, манипулатори и слуге непријатеља српског народа? Ако јесте, зашто издају кријете, зашто је маскирате:“Борбом за права бораца, бригом за социјалне проблеме народа...“, а Ви се борите за нелегални долазак на власт, издајући Републику Српску! Зашто кукавички пребацујете одговорност на народ? За планирана дешавања на протестима, зашто се не потпишете као организатори? Да ли се бојите тих планираних активности и догађаја на протестима па унапрјед бјежите од одговорности? Шта значи ваша изјава: да ће народ на протестима исказати захтјеве? Ко ће успостављати захтјеве путем скандирања а ко говорити до преласка у нереде? Да ли су ваша дијеца у првим редовима „мирних протеста“?

Ваше подле издајничке намјере неће проћи, па Вам из тог разлога предлажемо да на протестима усвојите само једно: Поштујмо одлуке и вољу народа исказану на изборима! Поштујмо институције Републике Српске! За све друго будите спремни да одговарате пред истим народом који свесно лажете и угрожавате!

за „ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“
Одбор оснивача