Дејтонска Српска - бити или не бити

ВЕЛИКА САБОРНА ИНИЦИЈАТИВА ОРГАНИЗАЦИЈА И ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА СПАС ДРЖАВЕ – ДЕКЛАРАЦИЈА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ НА ХИТНО УСВАЈАЊЕ!

ЗА ДЕЈТОНСКУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ – БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ, ПИТАЊЕ ЈЕ САД?

Шта је то што повезује власт и опозицију, салонске и ”теренске”политичаре, локалну администрацију и државну управу, општинске челнике и запослене у јавним предузећима, ратаре у Семберији и сточаре у Херцеговини, раднике у моћним енергетским компанијама и запослене у прерађивачкој индустрији или приватном сектору, незапослене који су на бироу и оне непријављене који раде повремено за неку надницу, пензионере и омладину, ветеране отаџбинског рата и припаднике полиције, младе и старе, оне што седе у кафићима по цео дан и оне што раде на пољима и фабрикама, грађане и становнике села, домаћице и интелектуалце, богате и сиромашне, демократе и националисте, либерале и монархисте ?

Шта је то што повезује наизглед неспојиве и често супротне категорије и групе становништва?

Све их повезује СТРАХ, БРИГА, СТРЕПЊА, НЕИЗВЕСНОСТ, РИЗИЦИ који су се надвили над личним и судбинама њихових породица, над опстанком и будућности државе - Републике Српске.

Не треба бити посебно ни образован ни информисан да би се у ”мору” наизглед неповезаних и нејасних повода и узрока догађаја око нас а још више њихових последица, схватило да су проблеми одавно пред Републиком Српском и то не пред њеним вратима, већ је ”чудовишна хидра” одавно прешла државни праг и налази се ту међу нама са пипцима који нас одавно обавијају и стежу, неке више, неке мање...

Тероризам, миграције становништава, верски екстремизам, привредни колапс, корпупција, организовани криминал, неправда, етнички сукоби, губитак идентитета, распрострањеност малигних болести, дефетизам и песимизам, алкохолизам и наркоманија, економско стање, социјална егзистенција, незапосленост, катастрофални услови живота и рада, сукоби богатих и сиромашних, разбијање породице и др. - разни су краци вештачки створене и управљане хоботнице која се ”отела” самозваним владарима ”новог светског поретка”, која данас самостално живи и развија се где год пронађе плодно тле у неодговорним државама и представницима власти и опозиције, али и код оних народа који нису спремни да стану у одбрану своје слободе, својих права, своје државе...

Моноги ће рећи: лако је оним другима који имају, који су збринути и који су на позицијама! Не размишљају они ни о држави ни о народу, брига њих за Републику Српску и шта ће сутра бити кад до невоље дође. ”Елите” и богати ће се као и увек снаћи?! Чак и да су наизглед данас одговорни и да се брину једнако као и они који немају и који су одговорни за државу и народ - кад до проблема дође они унапред имају решење, имају право избора и алтернативу за своју слободу - за разлику од већине осиромашеног народа који ће да дели судбину државе и све последице које са њеном евентуланом пропашћу долазе. Оправдано покриће за своје ставове разочарани народ тражиће у ”учитељици живота”, јер је историјски потврђена мудрост: ”да из економске слободе проистичу све остале слободе!”

Ипак, кад је у питању власт и опозиција, кад су у питању формални представници народа, дође понекад тренутак кад све те привилегије и силне плате и дневнице постану бреме, кад лагодан живот и статус дође на историјску наплату, кад пристигне време које тражи и признаје само оне спремне за храбре и тешке одлуке - какве су данас пред народним посланицима и свима онима који воде и власт и опозицију Републике Српске!

Е па господо драга, дошло је време кад морате да преузмете ОДГОВОРНОСТ! Треба у Народној скупштини да хитно, по убрзаној процедури, изгласате и формализујете предложену Декларацију како би се процедура спровела у октобру, заједно са локалним изборима, и тиме зауставили погубни процеси којим иде наша држава и народ!

Нема више ваших оправдања често спремљених унапред, није ово предлог ни власти ни предлог опозиције, па да можете да се ”вадите” једни на друге и да лако нађете начин зашто да не подржите нешто што је предложила друга страна! Ово је предлог народа и одговорних невладиних и неполитичких организација, ово је предлог већине родољубивих и одговорних грађана Републике Српске. Ово је већинска воља народа, што ће и показати будуће изјашњавање.

Не можете да тражите хронично оправдање у недостатку новца јер нема додатног трошка за изјашњавање грађана, обзиром да се октобарски локални избори већ организују, за које смо сигурни да већ одавно спремате озбиљне буџете.

Не можете да се правдате компликованим бирократским и административним проедурама и надлежностима апарата који сте сами створили, кад ће предлог Декларације ускоро бити и формално припремљен од легитимних подносилаца за скупштинску расправу.

Не можете да тражите упориште у законима и процедурама, како власти ентитета, тако и у заједничким органима, кад је предлог Декларације у складу са законом и изворним Дејтоном који је и озаконио и Српску, и федерацију БиХ

Не можете да тражите оправдање ни у међународној заједници, ни у притисцима и интересима великих сила или у глобалној геополитичкој ситуацији, у времену кад читаве државе нестају, или се деле, или организују и спроводе референдумске одлуке о изласку из деценијских заједница, а Ви треба само да спроведете оно што нам по закону припада.

Дакле, немате ни један изговор, посебно јер је будућа одлука пред посланицима Народне скупштине директно у интересу њених грађана, у интересу Републике Српске, у интересу власти и опозиције, у интересу свог српског народа?

Питате се шта ли је у питању, каква је то Декларација и шта је тај наш конкретан захтев, кад га овако у ”преамбули” образлажемо?

У питању је једноставан и једини могућ одговор на догађаје који су пред Републиком Српском и њеним народом и једини исправан начин да би се смањили на почетку текста поменути СТРАХ, БРИГА, СТРЕПЊА, НЕИЗВЕСНОСТ, РИЗИЦИ, а то је да:

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ ИЗГЛАСА ДЕКЛАРАЦИЈУ ДА СЕ НА ОКТОБАРСКИМ ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА ПАРАЛЕЛНО ОБЕЗБЕДИ ИЗЈАШЊАВАЊЕ ГРАЂАНА НА СЛЕДЕЋЕ ПИТАЊЕ:

Да ли сте за хитно враћање свих одузетих надлежности Републике Српске додељених по изворном Дејтонском споразуму и стављање истих у пуни државни капацитет с циљем заштите и просперитета земље и народа?

ДА        НЕ

Захтевамо да Народна скупштина покаже национални консензус и да јавним гласањем народних посланика великом већином изгласа Декларацију којим ће да обавеже владу и надлежна државна тела да организују изјашњавање грађана заједно са локалним изборима у октобру 2016.године, и да у случају позитивног изјашњавања грађана на постављено питање, одмах спроведе вољу грађана по унапред припремљеном плану спровођења активности, враћања надлежности и формирања свих тела и органа који припадају Републици Српској по изворном Дејтонском споразуму, а све са циљем очувања безбедности државе и грађана, њихове имовине и права, и постизања пуне економске стабилности и просперитета!

Поштовани политичари власти и опозиције, народни посланици, сви отуђени или државотворни центри моћи, организације и појединци, на вама је сада велика ОДГОВОРНОСТ!

Народ и његови ратни команданти кад је било најтеже, у отаџбинско-одбрамбеном рату су преузели одговорност, и оправдали је на најтежи и најчаснији могући начин! Као што видите, нисмо се ни данас ”извукли”, бежећи од проблема, ”видајући своје ратне ране” али и оне које нас још више боле а тичу се односа и неправде учињене над борачком популацијом и због општег социјалног стања недостојног живота човека, које дели већина нашег народа.

Имали смо пуно право да сами, тужни, заборављени и отуђени бринемо своје тешке бриге, и да вам препустимо да сами сносите одговорност за управљање ”државног брода” у овим бурним временима, јер сте зато плаћени, а то сте својим (не)чињењем и заслужили!

Имали смо на то пуно право и због ваших плата и због бахатости и због огромног богаћења, без обзира да ли сте власт или опозиција, јер нема разлике у затвореним фабрикама и социјалним случајевима по Општинама Српске било да у њима ”столују” владајауће или опозиционе странке. У чему је разлика на терену и у практичном животу код већине сиромашних грађана ако је у Општинама на челу власт или опозиција? То је већ питање за грађане, на које нека сами потраже одговоре, када буду гласали у октобру?

Ми нисмо поново преузели ову велику одговорност због Вас господо, већ због части нас и наше отаџбине, због свега онога што су наши саборци уградили са нама у њено стварање да би имали и ово што имамо данас, и због свега онога што њихова деца и потомци трпе деценијама, поштујући славну борбу, тековине и дела својих најмилијих.

Због тога смо ми поново преузели ОДГОВОРНОСТ, и сабрали се одлучно у духу љубави и Светосавља међу браћом, организовали се, издигли се изнад политике и личних сујета, објашњавајући народу, одговорним организацијама и појединцима шта се спрема, добијајући од њих подршку да покренемо ову инцијативу за изгласавање Декларације.

Сад је господо све на вама, не тражите хиљаде разлога зашто не можете, не смете и нећете, већ само један зашто треба то да урадите. Имате историјску прилику да оправдате пред народом бар део онога што нисте добро радили до сада, да покажете пуно национално јединство свих политичких чинилаца и одговорно спроведете скуштинске одлуке у интересу опстанка и јачања Републике Српске и њеног народа.

Господо политичари власти и опозиције и народни посланици, не будете ли одговорни у овом историјском тренутку у поступку враћања Дејтонске Српске и поштовању воље народа, будите свесни да сте пред судом небеске правде и непогрешиве историје нашег рода која добро од Обилића до данас зна ”ко је вјера а ко је невјера”, јер Божански суд и Суд историје за свесно (не)дело против воље и интереса народа и државе су далеко већи и важнији од сваког овоземаљског суда, који суди за материјална и друга недела.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРЕДЛОГА:

- Огромни безбедносни ризици су се надвили над Републиком Српском и она без целокупног апарата безбедности у својој надлежности (Војска, Полиција, Службе безбедности) и то у пуном капацитету и функцији одбране, није, и неће бити у стању да се одупре изазовима.

- Исламски тероризам, било да је диригован и управљан из спољнег центра у циљу дестабилизације Српске, БиХ и целог региона, било да је организован и инструисан на локалу и параџематима представља директну претњу безбедности Српске. Нек се запитају сви гледајући преко ТВ екрана монструозне терористичке догађаје - ако су радикални ектремисти грађани БиХ и Српске у стању да се боре за интересе ИСИЛ-а и Ал Каиде широм света у њима непознатим земљама и са непознатим људима, да ли ће им бити проблем да убијају оне које су већ убијали, на свом терену, код своје куће, у условима које познају, кад за то добију повод или сигнал?

- Немири и нереди изазвани протестима опозиције или власти, без обзира да ли је повод за окупљање незадовољне масе грађана економски, социјални, политички, правни и др. могу се у врло лако од стране различитих центара моћи усмерити ка грађанским сукобима или ка сукобима на етничкој и верској основи и тиме покренути процес рушења Републике Српске.

- Све веће несугласице и све извеснији сукоби супротстављених великих сила за своје интересе на Балкану, у комбиницији са кризом миграната са Блиског истока, наставка и проширења сукоба у Украјини, почетка сукоба на Балтику и другим регионима света или окружења (Македонија) могу створити ”вакум моћи” и уз спољну подршку ”подстакнути” локалне државе које имају територијалне аспирације ка Србији и Српској (нпр. Турска, Саудијска Арабија и др. муслиманске државе уз подршку САД и В.Британије у покушају јачања ”зелене трансферзале” и формирања већинске државе муслимана у БиХ; САД и В.Британија– подршка пројекту Велике Албаније; Немачка и САД – могуће проширење Хрватске на део Босне и Војводине, итд.)

- Економски од заједничких органа БиХ зависна Република Српска није у стању да обезбеди нормалне и независне финансијске приходе, функционисање буџета, развој и финансирање, пуни капацитет директних инвестиција, фондове, снажну економску подршку савезника – гаранaта Дејтонског споразума, да се одупре наметнутим а неповољним споразумима и условима европских интерграција...

- Непризнавањем Суда и тужилаштва БиХ и враћањем органа под своје ингеренције и надлежности зауставља се процес неправедног хапшења и оптуживања већине бораца и ратних команданата – честитих и храбрих ствараоца Српске - тиме се смањује притисак на државу а директно јача њен одбрамбени капацитет.

- Обавеза сваке државе је да гарантује својим грађанима пуну безбедност, право на слободан живот и изјашњавање о својој будућности. Изводи из важеће ”Женевске декларације о правима човека” (1948 год), у члану 21 кажу:

   o Свако има право да учествује у управљању својом земљом, непосредно или преко слободно изабраних представника

   o Воља народа је основа државне власти; ова воља мора да буде изражавана на повременим слободним изборима који ће да буду спровођени према општем и једнаком праву гласа, тајним гласањем или одговарајућим поступком који обезбеђује слободно гласање

Бања Лука – Београд, 4.јула 2016.године

За удружење ЧАСТ ОТАЏБИНЕ
Јован Н. Шиповац