Саопштење за јавност Ветерани Републике Срспске

Уз потпуно уважавање дејтонског одређења слободе кретања и међународног јавног права на слободу мишљења и говора, нама не смета данашња посјета ратних ветерана бивше Армије БиХ и њихов састанак у Бања Луци са Потпредсједником Републике Српске Рамизом Салкићем.

У складу са истим принципима не видимо ниједан разлог да се српском народу, а самим тим и нама ратним ветеранима оспорава право да се изјаснимо о жељи Бакира Изетбеговића и његових истомишљеника да се укине рођендан Републике Српске.

Чак и нама који смо имали довољно лудости да се са пушком у руци боримо по шумама и чукама, је потпуно јасно да су захтјев Бакира Изетбеговића и Одлука Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике Српске само увод у њено укидање.

То не можемо нити смијемо дозволити. Алтернатива неизласку не Референдум који је расписала Народна Скупштина Републике Српске је пристанак на ново потурчавање и то српски народ мора да зна.

Због тога од Предсједника Републике Српске, представника српских политичких странака као и свих учесника на сутрашњем састанку у Београду, да не одустану од Референдума 25. септембра, јер би одустајање значило кукавичко прихватање наметнуте воље и жеље Бакира Изетбеговића да Исламску декларацију свог оца Алије спроведе у дјело правним насиљем.

Није никакво оправдање да ћемо Дан Републике Српске славити без обзира на Одлуку Уставног суда БиХ чак иако референдума не буде.

Референдум се мора одржатиу јер своје славе и рођендане ми желимо јавно да славимо јер ни ми никоме не осправамо да слави своје славе, спроводи своје обичаје и воли Републику коју доживљава као своју.

Предсједник
Душко Вукотић