Саопштење за јавност поводом актуелне безбедносне ситуације у земљи и региону

ВРЕМЕ ЈЕ ИСТЕКЛО: ХИТНА,ОДЛУЧНА И ОБЈЕДИЊЕНА РЕАКЦИЈА ВЛАСТИ И СРПСКОГ НАРОДА С ОБЕ СТРАНЕ ДРИНЕ ИЛИ ПРОПАСТ!?

Дугогодишња јавна упозоравања, више уличних и дворанских окупљања, десетине стручних и тематских конфереција, стотине ауторских чланака и саопштења јавности, лични контакти са представницима власти и ресорних министарстава, апели и упозорења сваке врсте како самостално од стране нашег удружења, тако и заједнички с другим родољубивим организацијама која претежно чини ветеранска популација бивших искусних ратних команданата, војника и полицајаца -учесника ратова који су на време и на болан начин разумели шта се поново спрема нашем народу, на жалост и на крају као што смо данас сведоци нису уродили плодом, на жалост, упозорења нису вредела јер се представници власти с обе стране Дрине, нису довољно дозвали памети и благовремено повукли потезе који би нам олакшали да се једноставније и пре свега сигурније за народ и за обе српске државе изборимо са највећим безбедносним изазовима који су у последњих 2 деценије стигли пред српски народ.

Блааговремена, јасна и аргументована упозоравања шта нам се то спрема, што су потврдиле и информације од стране оперативаца како српских, тако и руских и израелских служби, врхунски урађене безедносне процене и анализе многих наших колега-професионалаца завршавала су на жалост само као класификовани или отворени документи који заузимају простор на столовима или сефовима премијера и председника, министара и руководилаца служби, представника одбора за националну безбедност, и то само као документи и папири који и поред чврстих доказа о непријатељским активностима и још конкретнијих предлога за конкретно деловање, осташе само ”мртва слова на папиру” и гомила радних докумената без практичне релаизације и реакција на терену.

Какво год било објашњење данас од стране власти, односно од оних који су за ово стање најодговорнији – од политике тзв. помирења и нечињења правдане неутралношћу, жељом за неодговарањем и уздржавњем преко тзв. ”реалполитике” правдане да немамо другог избора јер смо окружени НАТО земљама и да имамо толико потенцијалних жаришта од Подриња, Рашке области, преко Косова и Метохије до Војводине, све до наивне вере у обећања и речи наших ”пријатеља”, ЕУ и атлантског света с уверењем да су им се намере и колонијални менталитет у међувремну променили и да нас третирају равноправним партнерима ”гарантујући” нам помоћ и решење свих проблема, дакле каква год била досадашња објашњења – она су сва данас пред изазовима с којим се суочавамо ”пала у воду”.

У међународну правду и наду да ће иста бити остварена кад је српски народ у питању више ни врапци не верују, јер је доста напаћеном српском народу било и Маркала и Рачака, Жутих кућа, Бљескова и Олуја, срамних резолуција о Сребреници и двоструких аршина на Косову и Метохији, Рашкој области и посебно Федерацији БиХ и Хрватској у односу на Републику Српксу и Србију што је кулминирало данас, тако да не знамо ко треба да буде изненађен и зачуђен са старим новим питањем: Зашто нам то раде?

Ништа нисмо научили из прошлости, да не помињемо ону давну и славну, ништа нисмо научили ни из недавне од пре две деценије када су одлучни поједници само захваљујући њиховој личној храбрости узбунили и повели народ и спречили да непријатељи не покољу Србе у Хрватској и Босни и Хрватској као што су урадили пре више од 7 деценија, и као што се спремају да то ураде поново. Ратни команданти и многи српски јунаци, скромни домаћини, радници и сељаци, укључујући и добровољце и активне припаднике восјке и полииције ушли су у легенду својим херојским делима од Српских крајина и Херцегвовине преко Романије , Дрине и Коридора све до Дренице и Кошара борећи се за спас и славу и одбрану српског народа попут славних предака од Косовског боја и слободарских устанака 19 века све до непревазиђених солунских голијата. Како кажу славне али крвљу натопљене речи српских јунака: Имали су се рашта и родити!

А шта ћемо данас, када нам је Република Српска директно угрожена и та чињеница је још само помало скривана димном завесом медијског усмеравња јавности на догађаје на КиМ и Рашкој области или на многа друга отворена домаћа и међународна економска и безбедносна питања - старом војничком стратегијом маскирања правца главног удара и суштинског фокуса напада. Тај правац, је сведоци смо данас, иако ми на исто годинама упозоравамо управо Република Српска - наш војничком победом одбрањени и створени ентитет и територија српског народа међународно призната и гарантована – иако тај ”међународни третман” и ”гаранције ” не значе ништа –напротив показало се јасно је да та чињеница са оваквом ”међународном заједницом” само носи додатни ризик. Не заборавимо да је и Српска крајина била међународно признати ентитет српског народа у Хрватској, а знамо како је нестала уз помоћ дела те исте међународне заједнице, што је процес који се понавља и данас у далеко сложенијим међународним околностима и безбедносном ситуацијом на самом терену.

Чиме ћемо пред Милоша јунаци? Народе наш видиш ли ти шта ти се спрема? Браћо, српски родољуби и патриоте, с чим ћемо да бранимо народ и како ће се народ сада организовати на српским коридорима, широм Подриња, у Херцеговини, управо тамо где га најмање има, тамо где је најрањивија и војно најтеже брањена територија, чак и кад постоји озбиљна војна сила а камоли данас кад је нема? Шта ћемо ако дође до исконтсруисаног и испровоцираног разлога за напад и упад на територију РС, било да је повод тероризам тј. неки припремљени брутални терористички акт у питању или напад наводних паравојних формација? С чим и с ким ћемо да бранимо народ господо политичари било да су у питању наши вековни непријатељи било да је у питању НАТО који ће се сигурно ако до сукоба дође умешати да им помогне и овери ”новонастало фактичко стање на терену”. Питање постављамо Вама предводницима српског народа, посебно Вама господо политичари, Вама што по задатку и свесно или несвесно свађате народ и борачку ветеранску популацију, што гурате главу у песак и пренебрегавате огромне безбедносне ризике, борећи се само да продужите Ваше мандате и освојите власт, посебно на предстојећим изборима у Српској а већина Вас имате станове и алтернативу у Србији ако до проблема дође?!

Наше писмо схватите као последње упозорење јер Ви одговарате народу и немате право да исти данас и у периоду пред нама оставите голорук на милост и немилост нашим вековним непријатељима, немате права да дозволите још један егзодус и страдање и нову превару тзв. међународне заједнице. Ви сте дужни да без калкулисања и одлагања, лагања и балансирања прихватите пружену руку спаса и војну и сваку другу помоћ наших искрених међународних пријатеља, да (ре)организујете хитно војску и полицију, територијалну одбрану, да хитно вратите војни рок и резерву, да обучите омладину и прихватите стручну помоћ доказаних ратних команданта одлучних и најспособнијих међу нама, да охрабрите народ и да јасно покажете активностима на терену широм српских земаља којим верујем још увек управљате и још увек слободно ходите за разлику од наше привремено окупиране КиМ, и да тако ставите до знања свима који би поново да освајају и међу собом крчме српску земљу да ни Херцеговина ни Дрина ни Посавина, ни Крајина не сме бити угрожена, односно да ће бити одлучно брањен сваки педаљ српске територије.

Крајње време је да схватите да српски народ није ни Бања Лука ни Београд, већ свако па и најмање село и кућа широм српских територија, време је да направите владу националног јединства, владу националног спаса и то с обе стране Дрине и да сав народ ставите у функцију као главну безбедносну компоненту јер кад тренутно немамо војску и војну силу остаје нам последњи адут али не за злоупотребу и несрећу и политику узмицања и политику један корак напред, два корака назад која нас је скупо коштала деведесетих, већ за саборност, јединство и најважније пуну одлучност да активирате и поведете народ на начин да уједињени и окупљени милиони Срба кажу ДА за одржавање референдума као првог доказа слободе народа а НЕ притисцима и уценама и ка нашем народу и политици пошуштња, и да тако народ и обједињена борачка популација буду фактор који не позива на рат већ чини најачи фактор одвраћања од рата или како то данас зову савремени аналитичари од ”наметнутих контролисаних криза у региону”.

Док нам не стигне наоружање, средства и техника ( за које верујемо да Вам је јасно да овај пут без обзира не све евроатлантске притиске морате узети) такође с јасном намером да буде фактор одвраћања (али по потреби и функционалне употребе за одбрану) и док се не формира јака српска професионално-стајаћа војска и са једне и са друге стране Дрине - наш народ правилно усмерен и вођен (никако злоупотребљен) мора кроз пример општег јединстава, слоге, одлучности и храбрости саме власти бити наша једина и најважнија безбедносна компонента и последња карта – адут коју морате искористити на геополитичкој шаховској табли Балкана где се завршно ”кроји” ”српско питање”.

Није важно у овом тренутку какви сте били до сада, зашто нисте до сада реаговали, зашто немамо националну стратегију а наши непријатељи је имају и деценијама и вековима је спроводе на нашу штету - та ћемо питања оставите за нека друге прилике јер немамо више времена за анализе Ваших (не)реакција, сад је прилика да се искупите и повучете државничке потезе спашавајући и одлучно бранећи часно и крвљу извојевана творевине нашег народа, јер какви будете сада пред овим изазовима господо политичари и предводници народа – такви ћете бити довјека!

Ми смо нашој држави и нашим властима заједно са многим нашим искусним и доказаним колегама из ветеранске борачке популације као и до сада на пуном раполагању, једнако и властима и народу у Србији и Републици Српској и зато овај наш позив и јавно обраћање схватите не као ”доливање уља на ватру” у овим напетим и изазовним временима за наш народ већ као снажан апел одговорних и забринутих људи који су свој живот стављали на располагање увек кад је било најтеже, при том не тражећи ништа за себе а дајући држави све кад год је част отаџбине била у питању.

Одбор оснивача удружења Београд – Бања Лука, 31.августа 2016.г.
   ЧАСТ ОТАЏБИНЕ