Поводом Видовдана - крсне славе ВРС објављујемо текст - ВЕТЕРАНА Р.С. - Невесиње

БРИГАДА...И ТО КАКВА!!!
Била једном једна бригада...
ВЕЛИЧАНСТВЕНА...
ХРАБРА...

Ми који смо били њени и пронијели славу њеног њеног оружја, сјећамо се сваког тренутка колико је то било часно и тешко бити на челу свог народа и борити се за голи опстанак себе и својих породица ! Сутра се навршава 25 година од њеног оснивања! Покривала је највећи фронт у зони одговорности Херцеговачког корпуса, бранећи сјеверну капију Херцеговине!

Само Свевишњи и храбро срце помогли су обичним људима невичним борбама и оружју да издрже ударе далеко бројнијег противника! Одбанивши Невесиње и своје домове и огроман број цивилног избјеглог становништва, чија је бројност у једном тренутку била два пута већа од самог Невесиња, оставила је поносан траг незабиљежен у историји српског народа на овим просторима.
Прва је бригада која је у Војсци Републике Српске одликована орденом Немањића – највећим признањем за војничке заслуге!

Да ли се данас неко сјећа : КОШАРУШЕ, ХУМА, ЉУБЉАНИЦЕ, КОТЕ 690, ВРАЊЕВИЋА, БИЈЕЛЕ КУЋЕ, КОБИЉАЧЕ, ГЊИЛОГ БРДА, РАВНИЦА, СВЕТЕ ГОРЕ, ШИПОВЦА, ЗИЈЕМАЉА, БОРАКА, ГОРАЖДА, РОГОЈА, ИГМАНА, НИШИЋА, ГЛАМОЋА, ТРЕСКАВИЦЕ, КРАГУЈЕВЦА....Могли би до ујутро да набрајамо коте, знане и незнане ( има назнака да се ради моногрфија Невесињске бригаде. Видјећемо како ће бити написана, а и потреба је да се назначи колико је огромна улога бригаде била у стварању и одбрани Републике Српске ), покривала је терен од Хргуда до падина планине Прења на сјеверу.

Састављена од војника из Невесиња; избјеглих Срба из долине Неретве и неустрашивих добровољаца из Билеће на челу са покојним војводом Радом Радовићем! Њено бројно стање је било 4.000 бораца. Повлачењем ЈНА са простора СР БиХ, српски народ у Мостару и долини Неретве је остављен у јако неповољном положају , без ослонца и заштите. Долази до егзодуса цјелокупног становништва из долине Неретве према Невесињу и прилично лако препушта цјелокупну обалу Неретве „ чудним сплетом околности „ . Прилично лако, без правог сукоба, јер је , наводно, ризик по цивилно становништво био велики.

Након ових трагичних догађаја долази до формирања славне 8 херцеговачке моторизоване бригаде 16.06.1992. године од остатака јединица повучених из Мостара и постојећих из Невесиња. Од дана када је настала није изгубила ниједан једини борбрни положај до завршетка рата!!!! Након Дејтона је предала огроман дио територије, закључно са читавим платоом Борка ( општина Коњиц ) и повукла се на постојеће административне границе Невесиња.

Најзначајније су двије велике побједе, на два Митровдана, херојске и витешке, без иједне мрље. Мало се зна, да је Митровдан 1992. године, највећа битка у прошлом отаџбинском рату по броју војника, утрошене муниције, граната и територије која је нападана. Невесињска бригада је узвишени примјер жртве, поноса и страдања! На њеном историјском путу, путу славе и херојства, 476 најбољих синова је остало АРМИРАНО НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ. Многи од њих нису оставили никога иза себе! Свако жртвовање се скупо плаћа и узима оне најбоље! Животи пишу романе, несрећне околности намећу драме које нико не жели, а само одабрани пишу историју и мијењају изрежиране догађаје! Били би избрисани да нисмо остали и борили се за свој народ! Нашу смо младост и дијелове тијела уградили у ровове и грудобране , нашом крвљу пошкропили Свету земљу Немањића, земљу Светог Саве и Светог Василија Острошког, слава му и милост...

Једном смо се жртвовали а и даље смо жртве! Историја се одувијек пише – мастилом од суза и крви! Овај рат је био херојски, био је етнички, био је грађански, цивилизацијски, вјерски али у свимм тим историјским кретањима, када се оне погледају, најтрагичније су драме обичних људи који су напустили своје домове са најлон кесама у рукама, остављајући све! И ГРОБОВЕ И ДОМОВЕ!!!! МИ СЕ И ДАЉЕ БОРИМО ; СУРОВО И КРВОЛИЧНО! Још горе него ли је то било ратиште...Понижени. ..Скрајнути...и ЗАБОРАВЉЕНИ!!!!

Преживјели смо рат да би нас држава коју смо створили понизила и тотално одбацила! Дјело које смо сами ствирили, а зове се Република Српска...Оно је живо, а колико ће трајати зависи само од нас самих! Нашој браћи, који су дали оно што је највредније, а то је живот....ВЈЕЧНА ВАМ СЛАВА И ХВАЛА....А нашој браћи који су још живи..НЕКА ВАС БОГ ЧУВА!
БИЛА ЈЕДНОМ ЈЕДНА БРИГАДА...
ЖИВИ И ЖИВЈЕЋЕ ДОК ЈЕ ОНИХ КОЈИ СУ ПРОНИЈЕЛИ ЊЕНУ СЛАВУ...
ХЕРОЈСКА И БЕСМРТНА!
И НА ЧЕЛИК КОЈИ СВИЈЕТЛИ, ВРЕМЕНОМ СЕ РЂА ХВАТА...
САМО ОНО ШТО ВРИЈЕДИ ОСТАЈЕ ДИО ПРЕДАЊА!


Ветерани Републике Српске
Невесиње