Радно представништво

Извјештај са међународне конференције

На Тјентишту је 26. и 27.јуна 2017.године одржана међународна конференција под називом „Основне методе савремене борбе за свијет без фашизма“, која је посвећена припреми за обиљежавање 75-годишњице побједе над фашизмом. Организатори међународне конференције били су Савез грађана и организација за заштиту историјско културног насљеђа „Међународни Савез Насљедници Побједе“ и Удружење грађана „Ветерани Републике Српске“. Конференција је организована уз подршку Предсједника Републике Српске и Владе Републике Српске. Изасланик предсједника Републике Српске на овом скупу био је народни посланик Срђан Миловић, а представник Владе Републике Српске био је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица.

Конференцију је отворио замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ, Пјотор Фролов пригодним говором.

Након њега, присутнима се обратио Медоев Дмитриј Николајевич, Министар спољних послова Републике Јужна Осетија – Аланија који је и Предсједник антифашистичког комитета Јужна Осетија – Аланија.

Видео бимом се у име домаћина и организатора Конференције обратио Каљакин Ваљериј Вјачеславович, Предсједник Међународног Савеза „Насљедници Побједе“.

На конференцији је говорио и Алимов Владимир Рашидович, члан Руске Асоцијације хероја, херој Русије, одликовани пилот, замјеник Предсједника Извршног комитета Савеза сверуског патриотског покрета „Насљедника Побједе“.

У име Министарства културе Руске Федерације присутне је поздравио народни глумац Руске Федерације Михајлов Александар Јаковљевич.

Као замјеник предсједника „Насљедника Побједе“ Републике Бугарске говорила је историчарка Лазарова – Генчева Емилија Трифанова.

Присутнима на Конференцији обратио се и предсједник „Насљедника Побједе“ Републике Латвије Норвинд Владимир Сергејевич.

Присутнима се обратила и чланица ветеранских и друштвених организација Русије, Шумљанска Валентина Алексејевна.

На тему: „Уједињавање руских и балканских земаља, учвршћивање међународних односа на основу општег културног, духовног и историјског насљеђа велике побједе 1945.године“, говорио је Шевцов Леонтин Павлович генерал- пуковник, савјетник директора Федералне службе националне гарде Русије, замјеник предсједника Клуба војних команданата Руске Федерације.

Халилов Џалил Маликоглу, пуковник, предсједник „Насљедника Побједе“ Азербејџана и замјеник предсједника војних пензионера и ветерана оружаних снага Азербејџана говорио је на тему: „Мудрост ветерана – духовни штит од рата и фашизма“.

Посебно запажену улогу код учесника је изазвало излагање генерал-мајора Родољуба Анђића, предсједника Удружења „Част Отаџбине“ из Београда који је изнио процјену надолазећих догађаја говорећи на тему: „Како се бранила и како одбранити част отаџбине“.

Такође, инспиративно излагање имао је бивши министар здравља у Влади Србије, доктор Обрен Јоксимовић који је говорио на тему: „Здрав начин живота као средство борбе против фашизма“.

Предсједник Савеза студената правних факултета, Миле Аљетић, говорио је на тему: „Значај омладинског и студентског организовања у борби против фашизма“.

Координатор „Насљедника Побједе“ за Уралски федерални округ, Попов Ваљериј Георгијевич говорио је на тему: „Савез братских народа у борби против фашизма“.

На конференцији присутнима се обратио и Лапин Михаил Јуриевич, члан Уније грађана и организације за очување историјске и културне баштине „Међународни Савез Насљедници Побједе“. Основни закључак међународне конференције је да се у скорије вријеме формира Омладински центар „Насљедника Побједе“ из Моске на Тјентишту.