ОТВОРЕНО ПИСМО ДИРЕКТОРУ И ГЛАВНОМ И ОДГОВОРНОМ УРЕДНИКУ БН ТЕЛЕВИЗИЈЕ

Као одговорни људи сматрамо се обавезним да се легитимишемо и представимо ономе коме се јавно обраћамо. Ми, удружење „ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“ из Београда окупљамо Србе који су вољно или невољно напустили своја огњишта и настанили се у нашој Србији. Морамо истаћи са поносом да је већина нас учествовала у борби за стварање и очување Републике Српске. Поред нас, „прекодринских“ Срба у нашем удружењу су и Срби рођени у Србији, а који прихватају наш статут и програм активности. Пошто је наше удружење лишено политичких амбиција, своју активност усмјерава на очување наше двије државе: Србије и Републике Српске, као и што вишем зближавању српског народа. Кроз активност саборовања, посебно радимо на очувању и његовању слоге у српском народу као основним предусловом да останемо слободни у овом турбулентном геополитичком времену и сачувамо наше државе. Наше државе и слобода су наше највеће овоземаљске светиње за које су положени многи животи и проливено много крви наших предака и савременика. Само слободни људи у својим слободним домовинама могу да имају сваки просперитет од рађања, усавршавања, рада и живота уз упражњавање своје вјере, обичаја, његовања своје културе и историје као учитељице у избору правилне будућности. Оно што се најтеже добије и за шта се положи много живота је слобода и држава и из тога разлога сматрамо да и најмањи предуслов да то изгубимо треба елиминисати и у корјену сасјећи.

Подучени смо историјом да су непријатељи на разне начине (поткупљивањем, обећањем моћи и власти) увијек остваривали своје циљеве да нас подијеле и учине несложним. Из тих разлога Вам се и обраћамо отвореним писмом, јер смо послије дуге недоумице и сумње коначно сигурни да Вам јавни рад не ради на јединству народа и очувању институција државе, а тиме и саме државе и народа. Коначан и сигурно непогрјешив овакав став, потврдили смо послије Ваше емисије „Конфликт“ која се, ето, случајно поклопила са даном независности САД-а, који је обиљежила америчка амбасадорка у Босни и Херцеговини. Не знамо да ли да то тумачимо као поклон, показивање лојалности и садејству дотичној амбасадорки у урушавању јединства српског народа Републике Српске и прије свега предсједника Додика. Не знамо да ли да ту емисију сматрамо као плаћени посао или посао из страха и полтронизма. Можемо ли то тумачити и прихватити као Ваше намјере да нас охрабрите да прихватимо туђе туторство и живот у колонијалној држави, без слободе и по туђим правилима и њиховим геополитичким интересима. Сва ова питања и недоумице стварате нам кроз Ваше програме и емисије, а посебно је то потврђено са дијелом емисије „Конфликт“ који је посвећен нашем предсједнику Додику, кога стављате у персонификацију наслова емисије. У те дане игноришете, као и међународна заједница, истраживање страдања Срба Подриња. У те дане када српски народ оплакује страдале у Подрињу и упозорава на игнорисање српских жртава, Ви као тему истраживања имате предсједника Додика и нашу Владу. За неповјеровати је како сте све лажи наших непријатеља и рушитеља Републике Српске изговорене кроз медије Бакира Изетбеговића, Инцка и Кормакове објединили и комплетирали у тој емисији, а себе уврстили у исти строј. Не можемо да схватимо да предсједника Додика који има уставне обавезе да представља Републику Српску, а тиме и штити њена уставна овлашћења и Дејтонски споразум, кад то чини по сваку цијену политичким средствима проглашавате политичким манипулатором и човјеком конфликта. Да ли не смијете да кажете ко урушава Дејтонски споразум и да то чини Бакир уз помоћ дијела међународне заједнице и високог представника оличеног у Инцку? Нисмо никог чули са вашег медија да се на истраживачки и аналитички начин бави његовим лажним извјештајима Уједињених нација. Нисмо чули ни ваше новинарско истраживање о прогону и масовном саслушању и пресији над српским борцима Зворника, који поприма енормне размјере. Све оно што је уставна обавеза предсједника Додика и Владе Републике Српске је легално и обавезно, а то је да се супротстављају ономе што није право ни правда, па Вас питамо:

Да ли Уставни Суд БиХ ради нелегално и доноси нелегалне политичке одлуке?

Да ли је попис становништва у БиХ рађен ван прописаних закона и уредби?

Да ли судови и тужилаштва за ратне злочине раде кршећи правду и правичност ретроактивном примјеном Закона за Србе?

Да ли Институт за нестала лица и истраживање несталих под руководством Амора Машовића ради објективно?

Да ли има покушаја преноса надлежности са ентитета на заједничке институције и да ли се Савјет министара покушава преобразити у Владу БиХ?

Да ли покушај изузимања војне имовине из територијалног интегритета Републике Српске није кршење Дејтонског споразума?

Питамо Вас да ли је ово уставна обавеза свих изабраних представника Срба да ове намјере спријече или спрјечавање третирате као „конфликт“ и политичку манипулацију предсједника Додика? Да, ово је њихова уставна обавеза и морају то да раде, а они који то не чине морају бити кажњени.

Да ли је политичка и институционална Уставом обавезујућа борба за право и правду као и Дејтонске надлежности „конфликтна“ и води у безнађе и сукобе или је то што чине они који нам одузимају уговором додијељено?

Шта је са параџематима и ИСИЛ-ом?

Шта је са изјавом Бакира Изетбеговића и Сефира Халиловића који спомињу сукобе?

Шта је са господом Церићем и Мудерисом Халиловићем који нас негирају и позивају на освету?

Шта је са покушајем убиства предсједника Вучића?

Нема истраживачког новинарства ни у једној области горе набројаних кршења Дејтона и изазивања мржње. Нажалост, по вашем рецепту имамо и код нас у Србији амерички Н1 медиј и новине Курир и Данас које на исти начин блате предсједника Србије Вучића и Владу Србије. Позивамо Вас да се вратите уставној обавези правилног и истинског информисања, а тиме и очувања Републике Српске и јединства српског народа. Немате право подривати државу и упућивати на мету оличену у предсједнику Додику и то никако не може бити маскирано слободом медија.

Одбор оснивача
Удружење „ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“