ОТВОРЕНО ПИСМО ГЕНЕРАЛУ САВЧИЋУ

Ми који по твом критеријуму нисмо борци одбранбено-отаџбинског рат одлучили смо да ти се обратимо. Иако сте заједно са већином руководилаца БОРС-а поодавно напустили програмска начела „Борачке организације“ и заборавили да је та организацијиа замишљена као нестраначка организација, чији је задатак да штити права и интересе учесника рата и њихових породица. Ваши јавни наступи су постали све више страначко дјеловање, а све мање су оно о чему бисте требали да водите бригу, због функције на коју сте изабрани. Ради пијететa према жртвама рата сматрали смо да постоји граница у твом опструктивном дјеловању, а сада смо сигурни да те границе немаш. Због свега сматрамо за нашу обавезу да ти поставимо неколико питања.

Да ли знаш да статут организације на чијем си челу не дозвољава политичко дјеловање или ако знаш зашто не преузимаш санкције против оних који обављају функције и у партији и твојој организацији?

Потресне слике о животу и условима у којима живи мајка погинулог борца Криста Куљевић из Осјечана, коју је емитовао РТРС, је моменат над којим се морамо сви замислити . Да ли си гледао ту животну драму баке Кристе и њене изгрижене руке од пацова са којима дијели животни простор, односно у каквим условима живи? Питамо те да ли си се постидио и осјетио моралну грижу савјести? Зашто се ниси огласио или повукао неки потез? Колико још има мајки које живе у оваквим условима? Колико у оваквим условима живи ратних инвалида и сабораца? Кад размислимо, то тешко можеш и схватити поред раскошног и више пута стамбено обезбјеђеног живота. Да ли је то мјерило вашег рада и одговорности ? Да ли сте се запитали или можда направили анализу, шта је разлог стварања огромног броја организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата и потом донијели приједлог мјера ?!

Да ли сте икада помислили да је проблем у Борачкој организацији. Зашто је проблем да Борац постане уставна катогорија! Оставите се бриге о својим саборцима Мектићу и Станићу. Зашто су они битнији од свих оних, које ти исти Мектић и Станић дневно одводе по налогу нелегалног Суда и Тужилаштва у казамате, а џихад ратнике пуштају да слободно „шпартају“ од Балкана до Блиског истока? Остави се мишљења и приједлога о склањању аналитичара Галијашевића, који нас више обавјештава о ономе о чему би требао да нас информише „саборац“ Мектић, а то су активности „Осмице“ и бораца ИСИЛ-а. Да ли сматраш да би можда и ти могао написати по коју ријеч о специјалном рату обавјештајно безбједоносне агенције и о дјеловању „Исламске државе“ Изетбеговића?

Ако су твоје аспирације политичке природе, склони се са мјеста које има друге обавезе, да не бисмо гледали ове потресне слике мајке Кристе из Осјечана и других мајки и сабораца који су у немилости БОРС-а због твојих аршина вредновања.

За крај те молимо да добронамерно схватиш, нас ,који смо ти за вријеме рата били драги другови, браћа и саборци и запамтиш следеће: „Само онде где је свети закон моралности у срцима непоколебиво утврђен васпитањем, вером, здрављем, неизопаченом науком и уважаваним примерима предака, чува се верност Отаџбини, и за њу се жртвује без побуде за наградом или славом. У противном човјек веома лако скрене са правог пута, а наш пут је Република Српска за вијек вијекова, Амин. „

Одбор оснивача
Удружење „ЧАСТ ОТАЏБИНЕ“